Reklama

Grzybiarze o tym zapominają. Koniecznie włóż to do słoika z suszonymi grzybami

Sezon na grzyby w pełni, lasy szturmują tłumy Polaków wynoszących całe kosze runa leśnego. Duża część zbiorów zostanie ususzona, ale pojawia się problem: mole i robaki. Jak uchronić suszone grzyby przed molami? I jak pozbyć się robaków z suszonych grzybów, jeśli nie zauważymy ich wcześniej?

Grzybomania przeszła najśmielsze oczekiwania i w tym roku opanowała całą Polskę. Takiej obfitej i bogatej jesieni nie było u nas dawno. Kto żyw, kiedy tylko ma wolną chwilę, chwyta za koszyk i jedzie do lasu zbierać grzyby. Ale imponujące zbiory to nie tylko powód do pochwalenia się przed rodziną zdjęciami. Zebrane runo leśne należy bowiem jakoś przechować. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest suszenie. 

Suszone grzyby mogą przetrwać nawet do 3 lat i wciąż nadawać się do spożycia. Pod jednym warunkiem - należy chronić je przed molami spożywczymi, które chętnie atakują nasze zbiory.

Reklama

Czy w grzybach suszonych mogą być mole?

Niestety tak. Mole spożywcze, mole kuchenne, czyli fachowo omacnice spichrzanki, chętnie rozmnażają się w suchych produktach spożywczych, takich jak cukier, kasze, mąki, ryż czy suszone grzyby. 

Rozprzestrzeniają się niezwykle szybko, składając jaja i zanieczyszczając tym samym jedzenie. Jedna samica mola kuchennego może złożyć nawet do 170 jaj.

Przeczytaj więcej: Szukasz patentów na domowe suszenie grzybów? Wypróbuj te sposoby

Jak uchronić suszone grzyby przed molami?

Aby uchronić się przed pojawieniem się moli spożywczych, grzyby po wysuszeniu należy przede wszystkim przechowywać w odpowiednich warunkach. Jeśli od samego początku zadbamy o odpowiedni pojemnik do przechowywania, unikniemy problemu na dobre. Wystarczy bowiem nie dopuścić do tego, by mole dostały się do grzybów.

W tym celu trzeba zamknąć to, co ususzyliśmy w szczelnym pojemniku - plastikowym lub szklanym. Świetnie do tego celu nadadzą się... słoiki. Duże, dobre zakręcone słoiki nie mają żadnych szczelin, którymi mole mogą dostać się do środka.

W żadnym wypadku nie wolno przechowywać suszonych grzybów w reklamówkach, ponieważ najpewniej zepsują się, gdy dopadnie je pleśń. Nie należy używać także worków płóciennych - to niemal gwarancja pojawienia się moli. 

Co włożyć do słoika z suszonymi grzybami?

Oprócz szczelnego zamknięcia słoika z suszonymi grzybami możemy dorzucić kilka rzeczy, które pomogą uchronić je przed molami i pleśnią. Niektórzy dodają kilka ziarenek ryżu po to, by wchłaniały wodę i minimalizowały ryzyko pojawienia się pleśni, która lubi wilgoć. Znanym sposobem jest też dodanie dwóch, trzech liści laurowych. Ich zapach teoretycznie odstrasza mole kuchenne.

Przeczytaj więcej: Jak ekspresowo wysuszyć grzyby? Ten sposób zajmie ci 30 minut!

Mole w suszonych grzybach - czy można zjeść?

Omacnica spichrzanka to nie tylko uciążliwy, ale niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia szkodnik. Mole spożywcze przenoszą wiele chorób, są także nośnikiem dla bakterii. Zazwyczaj odradza się spożywania grzybów, które zostały zaatakowane przez mole, choć jest kilka metod na pozbycie się innych robaków.

Jak pozbyć się robaków z suszonych grzybów?

Generalnie nie powinno się zbierać robaczywych grzybów, ewentualnie odrzucić te, które mają w sobie robaki tuż po zebraniu, jeszcze przed ususzeniem. Jeśli jednak nie damy rady tego zrobić, istnieją domowe sposoby, by pozbyć się szkodników. Jednym z nich jest wrzucenie grzybów do mocno posolonej wody. Drugim umieszczenie grzybów w wysokiej temperaturze (kiedyś kładziono na piecach). Po jakimś czasie w obu przypadkach robaki powinny wyjść same.

Przeczytaj więcej: Ekspresowe suszenie grzybów. Nie potrzebujesz do tego suszarki

Jak długo można przetrzymać suszone grzyby?

O ile przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w dobrych, suchych warunkach i odpowiedniej temperaturze, suszone grzyby mogą przetrwać nawet dwa do trzech lat.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: suszone grzyby | mole spożywcze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy