Reklama

Reklama

Ekspresowe suszenie grzybów. Nie potrzebujesz do tego suszarki

Jak wysuszyć grzyby? Można wykorzystać kilka metod. Jedni wybierają suszenie w piekarniku, inni wykorzystują do tego specjalne maszyny. Są też i tacy, którzy podtrzymują tradycyjne metody, np. pozostawiają pokrojone na kawałeczki grzyby na pergaminie w ciepłym, przewiewnym i suchym miejscu. Ostatnio popularną metodą stało się także suszenie grzybów w mikrofalówce. Jak to zrobić? Podpowiadamy

Suszenie grzybów

Nie wszystkie grzyby smakują w wersji suszonej. Na pewno nie powinniśmy suszyć maślaków - je lepiej zamarynować. Błąd popełnimy również, gdy do suszenia wybierzemy delikatne grzyby, jak np. kurki czy rydze. Jakie grzyby najlepiej wybrać?  Na liście znalazły się m.in.: 

  • borowiki szlachetne (w wielu regionach Polski nazywane prawdziwkami),
  • koźlarze
  • podgrzybki

Czytaj również: Tego grzyba można spotkać niemal w każdym lesie. Czy jest jadalny?

Reklama

Pamiętaj o tym, podczas suszenia grzybów



Wybrałeś już grzyby do suszenia? To teraz musisz dobrze je do tego przygotować. Pierwszy punkt - prawidłowe oczyszczenie. Pamiętaj - nigdy nie używaj do tego wody. Nie zaleca się moczenia czy mycia grzybów, znacznie wydłuża to czas potrzebny do ich schnięcia. Wystarczy dokładnie wyczyścić je przy użyciu małego nożyka czy szczoteczki. Po oczyszczeniu sprawdź, czy grzyby nie są zepsute lub robaczywe. Małe grzyby można suszyć w całości, duże lepiej pokroić na mniejsze części - unikniemy dzięki temu m.in. niespodzianki w postaci niedosuszonego środka. Co ważne, jeśli grzyby będą zbyt mocno przesuszone - nic straconego. Można zrobić z nich np. przyprawę w proszku. 

Sprawdź też: Jak przechowywać grzyby? Te metody są najlepsze

Suszenie grzybów w mikrofalówce 

Jak szybko wysuszyć grzyby? Na to pytanie odpowiedzi szuka coraz więcej osób. Grzybobranie trwa w najlepsze. Grzybiarze cały czas chwalą się zdobyczami i prezentują pełne kosze grzybów. Jedni wracają do domu z konkretnym planem działania. Mają czas i wiedzą, co dokładnie przygotuj z zebranych prawdziwków czy podgrzybków. Innym tego czasu już brakuje i szukają szybkich metod. 

Jedną z nich jest suszenie grzybów w mikrofalówce. Jak to zrobić? Zacząć należy od dokładnego przebrania i oczyszczenia grzybów. Następnie kroimy je na mniejsze plasterki. Mikrofalówce ustawiamy moc na 100 W i wkładamy do niej przygotowane grzyby. Po kilku minutach otwieramy drzwiczki mikrofali, chwilę czekamy i powtarzamy czynność. 

Robimy tak kilka razy do momentu, aż grzyby będą już suche. Osoby, które zdecydowały się wykorzystać taką metodą, zauważają, że suszenie trwa nie więcej niż pół godziny.  Dodają także, że dłuższe metody suszenia pozwalają na wydobycie z grzybów więcej aromatu i smaku. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: suszenie grzybów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy