"Grzybowe eldorado" na mapie Polski. To tu zebrała 65 kilogramów kurek

To spełnienie marzeń każdego grzybiarza. Pani Anna wybrała się do lasu, skąd wróciła z pełnymi koszami świeżych kurek. Swoje już najwyraźniej zebrała, dlatego postanowiła ujawnić wyjątkowe miejsce na mapie Polski. Gdzie można liczyć na tak obfite zbiory w lipcu?

Potocznie kurkę nazywa się też liszką, lisicą i pieprznikiem gąską
Potocznie kurkę nazywa się też liszką, lisicą i pieprznikiem gąską123RF/PICSEL

Wytrawni grzybiarze nie czekają do jesieni, żeby zebrać obfite plony lasu. Niektóre gatunki rosną także w środku lata, co udowadnia zdjęcie opublikowane na jednej z grup dla pasjonatów. Pani Anna pokazała swoje zbiory.

"65kg 2 osoby w Borne Sulinowo" – czytamy w opisie fotografii, którą polubiło już niemal 2,5 tysiąca internautów. Wielu z nich nie może uwierzyć, że na początku lipca polskie lasy aż tak obrodziły.

"W życiu nie widziałem tylu kurek", "gratuluję zbioru", "niesamowita ilość" – nie kryją zachwytu.

W kolejnym komentarzu autorka zdradziła, że wszystkie grzyby przeznaczy na sprzedaż.

Gdzie znajduje się Borne Sulinowo?

Borne Sulinowo to miasto w województwie zachodniopomorskim, położone nad jeziorem Pile. Teren wokół jest gęsto zalesiony i bardzo popularny wśród grzybiarzy. Tegoroczny zbiór pani Anny pokazuje, że nie bez powodu.

Kiedy zbierać kurki?

Kurka, inaczej pieprznik jadalny, to gatunek występujący w polskich lasach od wczesnego lata aż do października. Najczęściej w borach, czyli gęstych lasach z przeważającym drzewostanem iglastym (sosna, świerk, modrzew). Lubią także towarzystwo dębów, grabów i buków. Nie wyrastają pojedynczo, ale w większych skupiskach.

Lisówka pomarańczowa bardzo przypomina pieprznik czyli kurkę
Lisówka pomarańczowa bardzo przypomina pieprznik czyli kurkęAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21685420Wikimedia

Jak rozpoznać kurkę?

Doświadczeni grzybiarze doskonale wiedzą, jak odróżnić ją od niejadalnego sobowtóra. Pozostali powinni uważnie się przyjrzeć. Bardzo podobną lisówkę pomarańczową od kurki odróżnia gęstsza blaszka i widocznie ciemniejsze owocniki. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy to na pewno pieprznik jadalny – lepiej zrezygnować ze zbioru.

Dlaczego warto jeść kurki?

Jak wiele grzybów, kurki są bogatym źródłem witamin – B, C, D i H oraz cennych dla organizmu soli mineralnych. Do tego sporo błonnika, białka, beta-karotenu, a także likopenu. Wykazują działanie antyoksydacyjne, walcząc ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.

"Wydarzenia": Onkolog rzucił wszystko i wyjechał na Podlasie. Pierwsze takie hospicjum w regioniePolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas