Reklama

Reklama

"Grzybowe eldorado" na mapie Polski. To tu zebrała 65 kilogramów kurek

To spełnienie marzeń każdego grzybiarza. Pani Anna wybrała się do lasu, skąd wróciła z pełnymi koszami świeżych kurek. Swoje już najwyraźniej zebrała, dlatego postanowiła ujawnić wyjątkowe miejsce na mapie Polski. Gdzie można liczyć na tak obfite zbiory w lipcu?

Wytrawni grzybiarze nie czekają do jesieni, żeby zebrać obfite plony lasu. Niektóre gatunki rosną także w środku lata, co udowadnia zdjęcie opublikowane na jednej z grup dla pasjonatów. Pani Anna pokazała swoje zbiory.

Zobacz również: Jakie grzyby rosną w lipcu? Grzybobranie latem czas zacząć

"65kg 2 osoby w Borne Sulinowo" – czytamy w opisie fotografii, którą polubiło już niemal 2,5 tysiąca internautów. Wielu z nich nie może uwierzyć, że na początku lipca polskie lasy aż tak obrodziły.

Reklama

"W życiu nie widziałem tylu kurek", "gratuluję zbioru", "niesamowita ilość" – nie kryją zachwytu.

W kolejnym komentarzu autorka zdradziła, że wszystkie grzyby przeznaczy na sprzedaż.

Gdzie znajduje się Borne Sulinowo?

Borne Sulinowo to miasto w województwie zachodniopomorskim, położone nad jeziorem Pile. Teren wokół jest gęsto zalesiony i bardzo popularny wśród grzybiarzy. Tegoroczny zbiór pani Anny pokazuje, że nie bez powodu.

Kiedy zbierać kurki?

Kurka, inaczej pieprznik jadalny, to gatunek występujący w polskich lasach od wczesnego lata aż do października. Najczęściej w borach, czyli gęstych lasach z przeważającym drzewostanem iglastym (sosna, świerk, modrzew). Lubią także towarzystwo dębów, grabów i buków. Nie wyrastają pojedynczo, ale w większych skupiskach.

Zobacz również: Wysyp grzybów w polskich lasach. Leśnicy zwracają uwagę na jeden szczegół

Jak rozpoznać kurkę?

Doświadczeni grzybiarze doskonale wiedzą, jak odróżnić ją od niejadalnego sobowtóra. Pozostali powinni uważnie się przyjrzeć. Bardzo podobną lisówkę pomarańczową od kurki odróżnia gęstsza blaszka i widocznie ciemniejsze owocniki. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy to na pewno pieprznik jadalny – lepiej zrezygnować ze zbioru.

Dlaczego warto jeść kurki?

Jak wiele grzybów, kurki są bogatym źródłem witamin – B, C, D i H oraz cennych dla organizmu soli mineralnych. Do tego sporo błonnika, białka, beta-karotenu, a także likopenu. Wykazują działanie antyoksydacyjne, walcząc ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Zobacz również: Groźne zatrucie grzybami. Objawy i postępowanie po zjedzeniu trującego grzyba

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzybobranie | mapa grzybów | kurki | pieprznik jadalny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy