"Grzybowe eldorado" na mapie Polski. To tu zebrała 65 kilogramów kurek
To spełnienie marzeń każdego grzybiarza. Pani Anna wybrała się do lasu, skąd wróciła z pełnymi koszami świeżych kurek. Swoje już najwyraźniej zebrała, dlatego postanowiła ujawnić wyjątkowe miejsce na mapie Polski. Gdzie można liczyć na tak obfite zbiory w lipcu?
Wytrawni grzybiarze nie czekają do jesieni, żeby zebrać obfite plony lasu. Niektóre gatunki rosną także w środku lata, co udowadnia zdjęcie opublikowane na jednej z grup dla pasjonatów. Pani Anna pokazała swoje zbiory.
Zobacz również: Jakie grzyby rosną w lipcu? Grzybobranie latem czas zacząć
"65kg 2 osoby w Borne Sulinowo" – czytamy w opisie fotografii, którą polubiło już niemal 2,5 tysiąca internautów. Wielu z nich nie może uwierzyć, że na początku lipca polskie lasy aż tak obrodziły.
"W życiu nie widziałem tylu kurek", "gratuluję zbioru", "niesamowita ilość" – nie kryją zachwytu.
W kolejnym komentarzu autorka zdradziła, że wszystkie grzyby przeznaczy na sprzedaż.
Gdzie znajduje się Borne Sulinowo?
Borne Sulinowo to miasto w województwie zachodniopomorskim, położone nad jeziorem Pile. Teren wokół jest gęsto zalesiony i bardzo popularny wśród grzybiarzy. Tegoroczny zbiór pani Anny pokazuje, że nie bez powodu.
Kiedy zbierać kurki?
Kurka, inaczej pieprznik jadalny, to gatunek występujący w polskich lasach od wczesnego lata aż do października. Najczęściej w borach, czyli gęstych lasach z przeważającym drzewostanem iglastym (sosna, świerk, modrzew). Lubią także towarzystwo dębów, grabów i buków. Nie wyrastają pojedynczo, ale w większych skupiskach.
Jak rozpoznać kurkę?
Doświadczeni grzybiarze doskonale wiedzą, jak odróżnić ją od niejadalnego sobowtóra. Pozostali powinni uważnie się przyjrzeć. Bardzo podobną lisówkę pomarańczową od kurki odróżnia gęstsza blaszka i widocznie ciemniejsze owocniki. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy to na pewno pieprznik jadalny – lepiej zrezygnować ze zbioru.
Dlaczego warto jeść kurki?
Jak wiele grzybów, kurki są bogatym źródłem witamin – B, C, D i H oraz cennych dla organizmu soli mineralnych. Do tego sporo błonnika, białka, beta-karotenu, a także likopenu. Wykazują działanie antyoksydacyjne, walcząc ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.