Instrukcja obsługi cytryny
Zawsze wybieram cytryny z gładką skórką, bez końcówek. Jeśli owoc ma chropowatą skórę, oznacza to, że jest niedojrzały, ma mało miąższu i soku.
Wyciskanie
Cytryny dadzą więcej soku, jeśli przed wyciśnięciem włożymy je na kilka minut do ciepłej wody albo, lekko przyciskając dłonią, porolujemy przez chwilę po blacie stołu.
Z kolei wyschnięte owoce znów będą soczyste, gdy włożymy je na 5 minut do wrzątku, wystudzimy i wyciśniemy. Jeśli potrzebuję tylko kilku kropli soku, nie przekrawam cytryny, tylko lekko ją nacinam i wyciskam potrzebną ilość.
Ścieranie
Skórkę z cytryny ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ważne, by nie dotrzeć do białej błonki, gdyż jest bardzo gorzka. Drobno startą i wysuszoną skórkę dodaję do cukru pudru, dzięki czemu mam cukier cytrynowy do ciast.
Limonka
Zwana także limetką, to kuzynka cytryny, która zawiera więcej witaminy C. Jej sok ma charakterystyczny cierpki smak, ale jest bardziej aromatyczny niż z cytryny. Dodaję go do deserów, ciast i różnych sałatek.
Ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna