Jak chronić kolor ubrań podczas prania?
Ulubione ubrania zachwycające śnieżną bielą czy intensywnością kolorów nie wyglądają zazwyczaj już tak dobrze po zaledwie kilku praniach. Słaba jakość materiału i środków barwiących, używanie nieodpowiednich detergentów do prania przyczynia się do płowienia tkanin, a często także do farbowania innych ciuchów. Rynek oferuje dużo produktów piorących, radzących sobie z tym problemem. Często nie są one jednak zbyt skuteczne, a poza tym wiąże się to z dużymi wydatkami, gdyż do każdego rodzaju ubrań nadaje się inny środek. Warto wtedy sięgnąć po sprawdzone, domowe sposoby, które pomogą zachować kolor ubrań. Sprawdź, jakie produkty zapobiegną płowieniu i farbowaniu tkanin oraz odświeżą ich barwę.
Pieprz
Może zaskoczyć fakt, że idealnym sposobem na zachowanie koloru ubrań podczas prania jest użycie pieprzu. Wystarczy wsypać do bębna pralki łyżeczkę grubo zmielonego pieprzu i dodać tak jak zawsze preferowany środek piorący. Pranie wykonać najlepiej w jak najniższej temperaturze. Cząsteczki pieprzu sprawią, że pozostałości po detergentach zostaną usunięte z tkanin i tym samym ubrania odzyskają dawny, intensywny kolor. Pieprz podczas prania zostanie wypłukany wraz z wodą. Ten sposób najlepiej sprawdzi się w przypadku czarnych i ciemnych tkanin.
Kawa i herbata
Zarówno kawa, jak i herbata kojarzą nam się bardziej z nieestetycznymi plamami na ubraniach, widocznych po rozlaniu tych napojów. Jednak sprawdzają się one świetnie w przypadku prania ciemnych i czarnych tkanin, gdyż działają jak naturalny barwnik. Pomogą zatem zachować intensywny kolor. Do komory na płyn należy wlać 250 ml szklanki mocnego naparu z kawy (bez fusów) lub herbaty.
Ocet
Niezależnie od koloru ubrań z płowieniem poradzi sobie także ocet. Jest to też bardzo dobry sposób na zapobiegnięcie farbowaniu ubrań. Wystarczy moczyć farbujące tkaniny w roztworze z jednego litra octu i jednego litra wody. Szklankę octu warto też dodać do prania w trakcie płukania. Ten specyfik zapewni nie tylko odświeżenie koloru, ale też zmiękczy tkaniny i zapobiegnie ich elektryzowaniu się.
Sól
Do jaśniejszych ubrań można użyć też soli kuchennej. Podziała w taki sam sposób, jak pieprz. Usunie z włókien tkaniny pozostałości po środkach piorących. Pomoże też chronić materiał przed wypłukiwaniem się koloru. Należy wsypać do bębna z praniem około 100 g soli.
Cytryna
Cytryna to z kolei świetny środek wybielający. Doskonale sprawdzi się zatem w przypadku białych ubrań, by nie szarzały. Wyciśnięty sok z dwóch cytryn zmieszaj z taką samą ilością wody. Mieszankę dodaj do prania. Cytryna nie tylko odświeży kolor, ale też nada praniu przyjemnego zapachu. Zszarzałe tkaniny można również moczyć w takim roztworze z większą ilością wody przed praniem przez 40 minut, co wzmocni efekt wybielający. Cytryna pomoże również wywabić plamy, wystarczy posypać zabrudzenie proszkiem do pieczenia i pocierać je przekrojonym owocem, a następnie pozostawić na 15 minut. Po tym należy wyprać ubranie w ciepłej wodzie.
Soda oczyszczona i proszek do pieczenia
Śnieżną biel przywróci także ubraniom soda oczyszczona oraz proszek do pieczenia. Wzmocnią one działanie proszku do prania i pomogą przywrócić wyrazisty kolor ciuchów. Do prania dodaj pół szklanki sody oczyszczonej lub dwie torebki proszku. Możesz także użyć obu środków dla uzyskania lepszego efektu. Ponadto soda dobrze poradzi sobie z żółtymi przebarwieniami z potu, zwłaszcza pod pachami.
Mieszanka wody utlenionej i amoniaku
Intensywniejszym sposobom na odzyskanie białego koloru jest pranie z dodatkiem mieszanki na bazie wody utlenionej i amoniaku. W tym celu wymieszaj ćwierć szklanki wody utlenionej z czterema kroplami amoniaku i litrem wody. Mocz ubrania w roztworze przez 30 minut, a następnie wypłucz. Dzięki amoniakowi ta mieszanka działa silnie i skutecznie. W przypadku delikatniejszych ubrań należy jednak z niego zrezygnować i użyć samej wody z wodą utlenioną.
Skorupki jaj
Do białej i żółtej odzieży można użyć także skorupek jaj. Do prania należy dodać tak jak zawsze środki piorące, a oprócz tego do bębna wrzuca się woreczek z oczyszczonymi z białka i żółtka skorupkami. Ta metoda z powodzeniem pomoże zachować biel ubrań, a w przypadku użycia większej ilości skorupek przywróci kolor zszarzałych i zafarbowanych tkanin.