Jak często myć wnętrze lodówki?
Lodówka jest sprzętem, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Choć jej czyszczenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności, nie należy wykonywać go tylko dwa razy w roku przy okazji świąt. Przecież zależy nam na tym, by przechowywane w niej produkty były świeże i zdrowe, a odkładanie mycia lodówki w nieskończoność może prowadzić do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jej wnętrzu. Jak często myć lodówkę i co zrobić, by ułatwić sobie to zadanie? Podpowiadamy!
Czyszczenie lodówki: Kiedy przeprowadzić?
Nie należy czekać, aż w środku pojawią się zaschnięte plamy nieszczelnie przechowywanego jedzenia, gruba warstwa szronu oraz nieprzyjemna woń. Raz w tygodniu poleca się zrobić przegląd zawartości urządzenia, by pozbyć się przeterminowanych produktów, które nie nadają się już do jedzenia. Warto wtedy przetrzeć też drzwiczki oraz półki. Gruntowne porządki zajmują trochę czasu, ale te czynności to absolutne minimum.
Dokładne mycie lodówki, wraz z jej rozmrażaniem, należy przeprowadzać raz w miesiącu. Dobrze jest zaplanować to z wyprzedzeniem, by podczas gotowania zużyć w pierwszej kolejności te produkty, które źle znoszą przebywanie poza warunkami chłodniczymi.
Jak czyścić lodówkę?
Właściwie obchodzenie się z tym sprzętem to warunek sprawnego działania lodówki. Zalegający brud wpływa negatywnie nie tylko na żywność, ale też może być przyczyną tego, że lodówka nie sprawuje się tak efektywnie jak powinna, a jej żywotność zostaje skrócona. Co jest ważne podczas mycia lodówki?
Pierwszym krokiem powinno być jej wyłączenie i rozmrożenie. Po wyjęciu wszystkich artykułów spożywczych przychodzi pora na usunięcie półek, szuflad i pojemników. Należy umyć je pod bieżącą wodą i odstawić do całkowitego wyschnięcia. Wnętrza lodówki pod żadnym pozorem nie należy szorować twardymi czy drucianymi szczotkami - to najprostsza droga do zniszczenia drogiego sprzętu. Lepiej sprawdzą się miękkie gąbki i ściereczki.
Czym czyścić lodówkę? Istnieją detergenty dedykowane lodówkom, lecz domowe sposoby również dają świetne rezultaty. Doskonale sprawdzi się płyn do mycia przygotowany z trzech lub czterech łyżek sody oczyszczonej wymieszanych w jednym litrze wody. Jeśli potrzebny jest mocniejszy środek, przygotuj kombinację wody i octu w równych proporcjach.
Przydatne triki
Dużo łatwiej będzie zarządzać swoimi zapasami, jeśli produkty o najkrótszym terminie przydatności do spożycia ułożysz z przodu lodówki. Wygodnie będzie po nie sięgać i zużyć w pierwszej kolejności. Żywność przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dotyczy to głównie produktów o bardzo mocnym aromacie. Raczej nie chcesz, by kuszące ciasto z kremem nabrało aromatu kiełbasy. Skoro o zapachach mowa, by je neutralizować, w lodówce warto ułożyć miseczkę z kawą.