Jak czyścić liście roślin doniczkowych?
Wszystkie rośliny doniczkowe, nawet te najmniej wymagające i najbardziej odporne na niekorzystne warunki, potrzebują od czasu do czasu odrobiny uwagi. Jednym z niezbędnych zabiegów jest regularne czyszczenie liści. Dzięki temu usuniesz kurz. To również ważne dla samej kondycji roślin: jeśli są brudne, mogą nie rosnąć, a liście szybciej odpadać. Jak szybko je wyczyścić? Co zrobić, aby pięknie się błyszczały?
Duże liście
Duże liście, np. monstery, wyczyścisz najłatwiej. Wystarczy, że posłużysz się zwykłą nawilżoną ściereczką, którą przetrzesz dokładnie obie ich części. Pamiętaj, aby za każdym razem płukać ściereczkę w czystej wodzie, aby nie rozcierać kurzu po powierzchni rośliny.
Drobne liście
Rośliny o drobnych liściach nie sposób czyścić jest szmatką, ponieważ to zadanie byłoby czasochłonne. Dlatego od czasu do czasu zafunduj im prysznic. Zabezpiecz doniczkę, owijając ją folią tak, aby woda nie dostała się do bryły korzeniowej. Kieruj na liście delikatny strumień letniej wody. Po czyszczeniu, zostaw rośliny na jakiś czas w wannie albo brodziku, aby nadmiar wody spłynął z liści.
Kąpiel
Mniejsze rośliny możesz zanurzyć na chwilę w wodzie. Przygotuj w wannie letnią wodę, w której namocz na chwilę zielone części: łodygi i liście. Pamiętaj, aby mocno trzymać zarówno doniczkę i nasadę roślin, aby nie wpadła do wody.
Delikatne okazy
Co zrobić w przypadku delikatnych roślin, takich jak np. fiołki afrykańskie? Kontakt kwiatów z wodą może sprawić, że szybko odpadną, dlatego musisz wykazać się ostrożnością. Z pomocą przyjdzie pędzelek z delikatnym włosiem.
Pamiętaj o zraszaniu
Duże rośliny, których nie ma możliwości przenieść do łazienki, możesz po prostu zraszać spryskiwaczem. Dobrze, aby woda była odstana: jest w niej mniej chloru, który może szkodzić liściom. Zraszanie to również doskonały pomysł na czyszczenie liści roślin o delikatnych liściach.
Nabłyszczanie
Czyszczenie liści roślin jest również doskonała okazją, aby je nabłyszczyć. Aby pięknie się prezentowały, wystarczy pocierać je delikatnie wewnętrzną częścią skórki od banana albo przetrzeć je wygazowanym piwem.