Jak dbać o czystość w lodówce? Najważniejsze zasady
Lodówka to najważniejsze urządzenie AGD w kuchni. To w końcu w niej przechowujemy większość pożywienia. Jednak, jeśli nie dbamy o lodówkę w prawidłowy sposób, może sprawiać nam psikusy. Efektem zaniedbania porządku w lodówce mogą być: grzyb, szybkie pleśnienie żywności, a nawet zepsucie się urządzenia. Jak zatem dbać o najważniejszy sprzęt w kuchni, by żywność długo była świeża, a lodówka się nie psuła? Podpowiadamy najważniejsze zasady.
Nie zapychaj lodówki
To podstawowa zasada dbania o czystość i sprawność lodówki. Warto wiedzieć, że gdy ją przeładujemy, żywność będzie szybciej gniła i pleśniała, a tego przecież nie chcemy. Gdy produkty stykają się ze sobą i nie otrzymują odpowiedniej dawki powietrza, mogą zacząć psuć się już po kilku godzinach. Dlatego tak ważne jest, by na półkach w lodówce było trochę luzu, a produkty były poukładane swobodnie.
Przechowuj żywność w odpowiednich opakowaniach
Prawidłowo dobrane opakowanie to klucz do zachowania świeżości produktu. Żywność najlepiej przechowywać w naturalnych materiałach - na przykład w pergaminie. Dzięki temu wolniej będzie się psuć i na dłużej zachowa walory smakowe.
Warzywa i owoce przechowuj w dolnych częściach lodówki
Warzywa i owoce nie powinny być przechowywane w temperaturze niższej niż 10 stopni Celsjusza, a taka panuje głównie w górnej części lodówki. Najlepiej umieścić je w szufladach lub na najniższych półkach.
Nabiał i wędliny najlepiej przechowywać na środkowych półkach
Z kolei nabiał oraz wędliny najbardziej lubią temperaturę od czterech do ośmiu stopni Celsjusza, która panuje zazwyczaj na środkowych półkach. Właśnie tam należy przechowywać tego typu produkty.
Napoje, masło i sosy warto przechowywać na drzwiach lodówki
Produkty takie, jak masło, sosy czy napoje powinny stać na drzwiach lodówki, ponieważ panuje tam temperatura ok. 10 stopni Celsjusza.
Różne rodzaje żywności przechowuj oddzielnie
Żywność, nie tylko w lodówce, warto przechowywać rodzajami, a mianowicie wędliny z wędlinami, owoce z owocami, nabiał z nabiałem, itd. Dzięki temu zapewnimy produktom świeżość i zapobiegniemy ich gniciu.
W jaki sposób i jak często myć lodówkę?
By lodówka była czysta i sprawnie funkcjonowała, należy ją również regularnie myć. Co to oznacza regularnie? Raz w tygodniu warto przetrzeć półki zwilżoną szmatką, natomiast dokładne mycie lodówki można zrobić raz na trzy miesiące.
Lodówkę najlepiej myć naturalnymi specyfikami, których ostry zapach i składniki nie wchłoną się później do żywności. Podczas czyszczenia sprawdzą się ocet, soda oczyszczona, a także kwasek cytrynowy i cytryna.
Pamiętaj o regularnym rozmrażaniu lodówki
By lodówka sprawnie funkcjonowała, należy pamiętać również o jej regularnym odmrażaniu. Należy to robić raz na kilka miesięcy. Jeśli lodówka jest nowa, wystarczy raz na rok. Większość lodówek posiada obecnie funkcję automatycznego rozmrażania, więc nie musimy męczyć się z rozmrażaniem ręcznym.