Jak długo przechowywać żywność w zamrażalniku?

Chyba mało kto wyobraża sobie życie bez zamrażalnika w kuchni. Szczególnie mowa o osobach, które regularnie gotują i potrzebują miejsca do przechowywania żywności. Do zamrażarki najczęściej wkładamy mięso, warzywa na zupę czy gotowe dania na czarną godzinę. Jednak, czy wiemy, jak długo możemy je tam przechowywać? Oto przydatne wskazówki.

article cover
©123RF/PICSEL

Mięso i ryby

©123RF/PICSEL

Produktem, który mrozimy najczęściej, jest bez wątpienia mięso. Jednak każdy jego rodzaj należy mrozić inaczej. Chodzi oczywiście o czas, jaki mięso spędza w zamrażarce. Oto, jak długo możemy mrozić konkretne rodzaje mięsa:

* drób - maksymalnie trzy miesiące;

* wędlina - do sześciu miesięcy;

* dzikie ptactwo - od dwóch do czterech miesięcy;

* mięso mielone - do dwóch miesięcy;

* dziczyzna - od sześciu do dwunastu miesięcy;

* mięso wieprzowe - do sześciu miesięcy;

* mięso cielęce i wołowe - do ośmiu miesięcy;

* mięso baranie - do dziewięciu miesięcy.

Główna zasada mrożenia mięsa brzmi następująco: im mięso jest chudsze, tym krócej powinno być przechowywane w zamrażalniku.

Jeśli chodzi o ryby, okres ich przechowywania jest znacznie krótszy niż w przypadku mięsa. Wynosi on od czterech do sześciu miesięcy.

Owoce i warzywa

©123RF/PICSEL

Z kolei warzywa i owoce powinny przebywać w zamrażarce nie dłużej niż sześć miesięcy, przy czym owoce leśne (maliny, jagody, borówki) należy wyjąć najpóźniej po upływie około czterech miesięcy. Wyjątkiem są również warzywa strączkowe, które możemy mrozić przez osiem miesięcy oraz warzywa miękkie (szpinak, papryka, cukinia) - mogą pozostać w zamrażarce do roku.

Gotowe dania

©123RF/PICSEL

Do zamrażalnika często wrzucamy również gotowe potrawy - pierogi, pizzę czy mieszanki na zupę. Jak długo możemy je mrozić? Zakłada się, że nie dłużej niż miesiąc, chyba że producent podał inny czas na opakowaniu.

Inne popularne produkty

Pieczywo oraz ciasto w stanie surowym

Tego typu produkty przechowujemy w zamrażarce od trzech do czterech miesięcy.

Nabiał

Produkty z grupy nabiału mrozimy przez maksymalnie cztery miesiące.

Ciasta gotowe

Różnego rodzaju wypieki powinniśmy przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas