Jak dobrać wino do potraw? Sprawdzone połączenia

Dopełnieniem wykwintnej i uroczystej kolacji w restauracji jest wypicie kieliszka dobrego wina. Zamawiając potrawy, często otrzymamy sugestię od kelnera, co do odpowiedniego wyboru szlachetnego trunku tak, aby idealnie pasował do spożywanego dania. Jednak urządzając przyjęcie w domu możemy mieć problem. Oczywiście, grzechem nie będzie złamanie ogólnych zasad, ale zwykle nie chcemy popełnić kulinarnego faux pas i wolimy zaserwować adekwatny napój. Warto znać kilka przydatnych wskazówek również po to, aby raczyć się nim bez problemu. Jak dobrać wino do potraw? Przekonajmy się.

article cover
123RF/PICSEL

Ogólne zasady podawania win

Serwowanie win jest sztuką, która nie dla każdego wydaje się oczywista. Nawet ogólnie przyjęte i utarte już zasady, są przez niektórych sommelierów kwestionowane i zmieniane. Jednak warto znać tych kilka podstawowych, które są przydatne w doborze odpowiedniego trunku. Przede wszystkim smak wina nie może dominować nad potrawą, gdyż zaburzy to całkowicie harmonię smaków. Jeśli danie jest wyraziste, warto wybrać stonowany aromat trunku. Natomiast kolacja, która nie ma wielu składników, wymaga, aby dobrać napój, który dopełni całość.

Jakie wino do jakiego mięsa?

Istnieje zasada, że potrawa, która składa się z białego mięsa (drobiu, królika i zająca) oraz ryb wymaga podania wina białego. Natomiast w tych, gdzie głównym składnikiem jest czerwone mięso, warto podać z winem czerwonym. Czy te założenia są respektowane na całym świecie? Otóż nie zawsze. Wielu kucharzy podaje do potraw wyłącznie wina regionalne. Może się zdarzyć tak, że podróżując po różnych zakątkach Europy, do wołowiny zostanie podane wino białe, a do drobiu wino czerwone. Dlatego istnieje mnóstwo odstępstw od tej reguły. Najważniejsze, aby danie, które spożywamy współgrało z podawanym napojem.

Jak podawać wino?

Większość sommelierów radzi, by dowolnie komponować wina z potrawami. W wypadku, gdy gospodarz przyjęcia chce podać wino w sposób, który będzie uwzględniać gusta wszystkich gości, warto znać inne, kluczowe zasady odnośnie win. Przede wszystkim powinno się ustalić kolejność podawania trunków. Pierwszeństwa mają trunki białe, a następnie czerwone. Wcześniej powinno się również podać młode, a dopiero później starsze. Trzeba pamiętać też o zasadzie, że wina gorsze muszą być podane przed lepszymi. Jeśli nie mamy świadomości, co do jakości win, warto poradzić się specjalisty w sklepie.

Kiedy nie podawać wina?

Niekiedy dzieje się tak, że podanie wina nie jest wymagane, ponieważ mogą całkowicie zaburzyć smak potraw. Dlatego specjaliści odradzają, aby popijać winem dania, w których wyczuwalny jest ocet. Wyjątkiem jest użycie dobrej jakości octu balsamicznego, który nie wpływa na aromat pitego trunku. Ponadto wina nie należy spożywać do jajek, karczochów, szpinaku albo czekolady. Zatem kiedy i jakie wina mogą być zaserwowane podczas domowej kolacji?

Wina białe

Białe wina podaje się zazwyczaj przed posiłkami jako aperitif. Dobrze komponują się z białym mięsem i serem. Najlepiej serwować je nieznacznie schłodzone, aby ich temperatura nie przekraczała 12 stopni Celsjusza. Wino w temperaturze pokojowej może stracić swój orzeźwiający smak i sprawić, że będzie bardziej wyczuwalna woń alkoholu. Słodkie białe wino można również podać pod koniec posiłku. Świetnie uzupełni smak deseru.

Wina czerwone

Czerwone wina powinny towarzyszyć daniom głównym. Przede wszystkim tym, które przyrządzane są z mięs, takich jak wołowina, dziczyzna oraz wieprzowina. Mimo że to białe wina są nierozerwalnie kojarzone z drobiem, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby to jednak czerwone podać do kaczki albo gęsi. Jeśli organizowane jest przyjęcie, na którym dominują przystawki, warto postawić właśnie ten trunek na stole. Sprawdzi się w towarzystwie wędlin oraz wyrazistych serów. Trzeba pamiętać, aby czerwone wino miało temperaturę pokojową.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas