Jak dokładnie wyczyścić piekarnik? Wykorzystaj niezawodne specyfiki

Żmudne szorowanie piekarnika często nie przynosi zamierzonych rezultatów. Zapach spalenizny wydostający się z wnętrza urządzenia również nie należy do najprzyjemniejszych. By zmierzyć się z tym problemem, wykorzystaj domowe środki czystości. Jak dokładnie wyszorować piekarnik? Jakie triki warto wykorzystać, by urządzenie lśniło jak dawniej? Dowiesz się z tego artykułu.

Szorowanie piekarnika powinno odbywać się regularnie
Szorowanie piekarnika powinno odbywać się regularnie123RF/PICSEL

  • Szorowanie piekarnika warto wykonywać systematycznie, by nie dopuścić do przylegania brudu i spalenizny.
  • Najlepiej sprawdzą się domowe środki czystości: boraks, a także para wodna z kapsułką do zmywarki.

Jak wyczyścić piekarnik?

Czyszczenie zaschniętego tłuszczu wewnątrz piekarnika wielu osobom kojarzy się z długą i żmudną pracą. Urządzenie, które nie było długo czyszczone, może wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. Spowodowane jest to zgromadzonymi w jego wnętrzu spalonymi resztkami jedzenia. Pozostawione przez długi czas rozkładają się i powodują nieprzyjemną woń. Do tego zapach spalenizny roznosi się szybko po całym domu. Aby pozbyć się problemu, wykorzystaj domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika.

Para wodna w walce z zaschniętym tłuszczem

Skuteczność czyszczenia piekarnika zależy od zastosowanych środków
Skuteczność czyszczenia piekarnika zależy od zastosowanych środków123RF/PICSEL

Pierwszą z opcji jest zastosowanie pary wodnej, która skutecznie rozpuści zalegający tłuszcz. Wystarczy, że do naczynia żaroodpornego wlejesz gorącą wodę, a piekarnik rozgrzejesz do około 140 stopni Celsjusza. Następnie dodaj do naczynia kapsułkę do zmywarki: wzmocni efekt czyszczenia. Włóż całość do piekarnika i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie uchyl lekko drzwi urządzenia i poczekaj, aż wystygnie. Wyciągnij naczynie żaroodporne i wylej pozostałą zawartość do toalety. Wnętrze urządzenia wyszoruj gąbką z dodatkiem płynu do naczyń, a potem wilgotną szmatką. Na koniec wysusz mytą powierzchnię ręcznikami papierowymi.

Czyszczenie piekarnika mieszanką z boraksu

Kolejnym niezawodnym środkiem jest boraks, czyli nieorganiczny związek chemiczny. Przydaje się do czyszczenia wielu powierzchni. Dokładnie pochłania brud i swąd spalenizny, a także ułatwia usuwanie tłuszczu. Jak zrobić mieszankę z boraksu? Wystarczy, że wymieszasz produkt z wodą (proporcje 2:1). Następnie specyfikiem wyszoruj wszystkie zakamarki zabrudzonego piekarnika. Pozostaw go na kwadrans, by rozpuścił tłuszcz i wchłonął brzydki zapach. Na sam koniec wyszoruj urządzenie wilgotną szmatką i po sprawie.

Jak wyczyścić ruszt z piekarnika?

Ruszt z piekarnika wyczyścisz wkładając go do wody z sodą oczyszczoną
Ruszt z piekarnika wyczyścisz wkładając go do wody z sodą oczyszczoną123RF/PICSEL

Podczas mycia piekarnika ważne jest, by porządnie umyć każdy element ruchomy, w tym ruszt. To miejsce osiadania się tłuszczu i resztek jedzenia. Aby dokładnie go wyszorować, do wanny lub głębokiej miski, nalej ciepłej wody. Dodaj dwie łyżki sody oczyszczonej, która pomoże usunąć zabrudzenia. Następnie włóż ruszt do worka na śmieci i wlej do środka specyfik, np. za pomocą konewki. Pamiętaj, że worek musi być mocny, gdyż inaczej zawartość przecieknie. Trzymaj go w wannie lub brodziku prysznica, by zapobiec zalaniu mieszkania. Zostaw ruszt na całą noc w opakowaniu, a rano wyjmij go i opłucz pod bieżącą wodą. Na koniec dokładnie osusz starym ręcznikiem lub ścierką i włóż do piekarnika.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas