Jak gotować ryż, by był lekki i sypki

Wbrew pozorom gotowanie ryżu nie należy do skomplikowanych czynności, zdarzają się jednak sytuacje, w których odpowiednie ugotowanie ryżu staje się prawdziwym wyzwaniem.

Aby ryż był lekki, smaczny i sypki koniecznie namocz go przed ugotowaniem
Aby ryż był lekki, smaczny i sypki koniecznie namocz go przed ugotowaniem123RF/PICSEL

...namocz

Przed gotowaniem wsyp ryż do zimnej wody i zostaw na 30–60 min. Następnie opłucz i odsącz. Pamiętaj, że namoczony ryż znacznie szybciej się gotuje.

...opłucz

Zanim zaczniesz gotować ryż, wrzuć go do sitka i kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. W ten sposób usuniesz skrobię, która powoduje sklejanie się ziarenek. Teraz możesz już gotować ryż bez obaw, że się sklei.

...dodaj cytrynę

Do wody, w której gotujesz ryż, wlej sok z połówki cytryny. Dzięki temu ziarenka ryżu nie skleją się, a cytryna nada mu nieco wyrazistszy smak. Możesz też wrzucić trochę startej skórki z cytryny. Ziarenka nabiorą ładnego koloru.

Porady w serwisie:

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas