Jak kupić dobry ser?

Oto kilka cennych wskazówek.

Na co zwrócić uwagę, wybierając ser?
Na co zwrócić uwagę, wybierając ser? 123RF/PICSEL

Kupuj małe ilości sera, ponieważ do sprzedaży trafiają już sery dojrzałe, przez co mają krótki termin przydatności do spożycia. Wyjątkiem są sery włoskie typu parmezan – te można bardzo długo trzymać w lodówce.

Sery trzymaj jak najkrócej w cieple, ponieważ twarde zaczną się „pocić”, a pleśniowe topić. Ale też nigdy nie mroź serów, bo stracą swój smak.

Staraj się nie kupować odtłuszczonych serów, ponieważ zawierają mniej wapnia i witaminy D. Kupuj ser w kawałku, a nie w plastrach. Taki ser szybciej się psuje.

Aby ser się nie psuł, przed włożeniem do lodówki ułóż go na talerzyku i dołóż kostkę cukru lub szczyptę soli. Ser biały możesz lekko posolić.

Nie kupuj najtańszych serów, ponieważ najczęściej są zrobione nie z mleka, a z tłuszczów roślinnych.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas