Jak kupować cytrusy
Dostarczają zimowej porcji witamin, która chroni przed przeziębieniami. Stanowią smaczną przekąskę i składnik wielu dań: koktajli, sałatek, ciast i deserów. Zanim jednak sięgniesz po pomarańcze czy cytryny, upewnij się, że są świeże i soczyste.
Nalot. Wybieraj cytrusy bez białego lub zielonego nalotu na skórce. Świadczy on o rozwijającej się groźnej dla zdrowia i rakotwór czej pleśni.
Skórka. Unikaj owoców ze świecącą skórką. Jej piękny wygląd może być efektem nacierania zmieszaną z konserwantami parafiną.
Pestki. Bezpestkowe cytrusy mają na skórce widoczną wypukłość, tzw. pępek, który jest pozostałością nierozwiniętego owocu. Są też nieco droższe.
Waga. Jeśli „zważymy” w rękach dwa owoce tej samej wielkości, bardziej soczysty jest ten cięższy.
Aromat. Dojrzałe cytrusy mają wyraźny, charakterystyczny dla swojego gatunku zapach. Przed zakupem potrzyj skórkę ręką i powąchaj.
Jak sprytnie obrać cytrusy
Najczęściej robimy to za pomocą noża lub, po prostu, rękoma. Aby jednak ułatwić sobie życie, a przy tym nie ubrudzić się sokiem, można obierać cytrusy inaczej. Wystarczy sięgnąć po... łyżkę.
Sposób ten sprawdza się przede wszystkim przy cytrusach z cienką skórką. Weź do jednej ręki pomarańczę lub grejpfruta, do drugiej zwykłą łyżkę stołową.
Zrób małe nacięcie w skórce i włóż w nie łyżkę (wypukłą stroną do góry). Przesuwaj łyżką wokół owocu, aż cała skórka odpadnie.