Jak kupować cytrusy

Dostarczają zimowej porcji witamin, która chroni przed przeziębieniami. Stanowią smaczną przekąskę i składnik wielu dań: koktajli, sałatek, ciast i deserów. Zanim jednak sięgniesz po pomarańcze czy cytryny, upewnij się, że są świeże i soczyste.

Dojrzałe cytrusy mają wyraźny, charakterystyczny dla swojego gatunku zapach
Dojrzałe cytrusy mają wyraźny, charakterystyczny dla swojego gatunku zapach123RF/PICSEL

Nalot. Wybieraj cytrusy bez białego lub zielonego nalotu na skórce. Świadczy on o rozwijającej się groźnej dla zdrowia i rakotwór czej pleśni.

Skórka. Unikaj owoców ze świecącą skórką. Jej piękny wygląd może być efektem nacierania zmieszaną z konserwantami parafiną.

Pestki. Bezpestkowe cytrusy mają na skórce widoczną wypukłość, tzw. pępek, który jest pozostałością nierozwiniętego owocu. Są też nieco droższe.

Waga. Jeśli „zważymy” w rękach dwa owoce tej samej wielkości, bardziej soczysty jest ten cięższy.

Aromat. Dojrzałe cytrusy mają wyraźny, charakterystyczny dla swojego gatunku zapach. Przed zakupem potrzyj skórkę ręką i powąchaj.

Jak sprytnie obrać cytrusy

Najczęściej robimy to za pomocą noża lub, po prostu, rękoma. Aby jednak ułatwić sobie życie, a przy tym nie ubrudzić się sokiem, można obierać cytrusy inaczej. Wystarczy sięgnąć po... łyżkę.

Sposób ten sprawdza się przede wszystkim przy cytrusach z cienką skórką. Weź do jednej ręki pomarańczę lub grejpfruta, do drugiej zwykłą łyżkę stołową.

Zrób małe nacięcie w skórce i włóż w nie łyżkę (wypukłą stroną do góry). Przesuwaj łyżką wokół owocu, aż cała skórka odpadnie.

Hybryda czy hybryda plug in?
100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas