Jak naostrzyć nóż? Domowe sposoby

Co zrobić, gdy stępi nam się nóż, a nie mamy w domu odpowiedniego przyrządu do jego naostrzenia? Nie musimy od razu biec do sklepu po ostrzałkę! Podpowiadamy kilka sprawdzonych domowych sposobów, które nam to ułatwią.

article cover
©123RF/PICSEL

Kamienny parapet

©123RF/PICSEL

Kamień to doskonałe tworzywo do ostrzenia noży. Jeśli nie mamy w domu kamienia szlifierskiego, możemy naostrzyć nóż o kamienny parapet. Wystarczy pocierać ostrze noża o krawędź parapetu na przemian z jednej i drugiej strony. Po kilkunastu minutach powinien być już ostry.

Ceramika bez farby

Noże świetnie ostrzą się również o ceramikę, ale jest jeden warunek - nie może być pomalowana. O spód kubka lub talerza należy pocierać z jednej i z drugiej strony nóż aż się naostrzy. To sprawdzona metoda naszych babć i dziadków.

Papier ścierny

©123RF/PICSEL

Nóż naostrzymy również przy pomocy papieru ściernego. Najlepiej przykleić kawałek papieru ściernego do płaskiej powierzchni, a następnie pocierać o niego nóż. Robimy to zdecydowanie, ale nie za szybko, chyba że dojdziemy już do wprawy.

Jak unikać tępienia się noży?

©123RF/PICSEL

By nasz nóż służył nam na długo i rzadko się tępił, powinniśmy pierwszorzędnie zadbać o jego jakość. Gdy kupujemy nóż, nie oszczędzajmy. W kuchni warto mieć przynajmniej dwa dobrej jakości noże ze stali. Należy myć je wyłącznie pod bieżącą wodą, nigdy w bardzo wysokiej temperaturze. Noże wówczas szybciej się tępią.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas