Jak nie marnować żywności?

Marnowanie jedzenia to problem wręcz globalny! Na świecie wyrzuca się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 całości produkowanej żywności. Ta liczba przeraża, a jednak w codziennym życiu nawet nie zauważamy sytuacji, w których zamiast odpowiednio wykorzystać zakupione produkty, nieświadomie je marnujemy. Jakie zmiany warto wprowadzić w swoim postępowaniu z żywnością, by jej nie marnować?

Pomimo wielu programów edukacyjnych, kampanii społecznych i aktywnie działających Banków Żywności, marnowanie żywności w Polsce nadal jest dużym problemem. Chociaż dane z ankiet wskazują, że poziom świadomości Polaków odnośnie skali marnowania żywności jest wysoki, nie ma on zupełnie przełożenia w faktach..

Polska

Reklama

Wydawać by się mogło, że w Polsce problem marnowania żywności powinien być mniejszy. W końcu wielu z nas pamięta jeszcze czasy, gdy półki świeciły pustkami, a ekspedientki rozkładały bezradnie ręce. Niestety, ciężki okres nie wykształcił w nas poszanowania żywności. Według danych z 2006 roku, w Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia. Oczywiście, za tę liczbę jest odpowiedzialny w dużej mierze proces produkcji, jednak my - polscy konsumenci, nadal nie mamy jak się wybronić. Jesteśmy odpowiedzialni za ponad 2 mln ton zmarnowanej i wyrzucanej żywności. Nasz kraj jest plasowany na 5. miejscu wśród państw Unii Europejskiej marnujących jedzenie. Wszystkie przytoczone liczby wskazują na jedno - czas coś z tym zrobić!

Przyczyny marnowania żywności

Najczęstszym powodem marnowania żywności przez konsumentów jest bardzo łatwy dostęp do różnorodnej żywności. W każdym sklepie, mniejszym czy większym, na półkach piętrzą się stosy produktów spożywczych. Czasami trudno jest się zdecydować. Możliwość zakupu od ręki właściwie każdej spożywczej zachcianki, nie uczy szanowania jedzenia, a wręcz przeciwnie. Przekaz wszechobecnego dobrobytu w sklepach jest prosty - nie chcesz zjeść jednego produktu, wyrzuć go i kup inny, masz przecież duży wybór!            

Często proces marnowania zaczyna się już podczas zakupów, gdy w koszyku lądują często zbyt duże ilości żywności. Kupno nieracjonalnych i niezaplanowanych ilości jedzenia doprowadza do sytuacji, w której nie jesteśmy w stanie "przejeść" tych zapasów, więc wyrzucamy je. Brak racjonalnego wykorzystania produktów spożywczych podczas przygotowywania posiłków oraz nieodpowiednie porcjowanie żywności, również bardzo często prowadzi do pozbywania się niechcianego jedzenia.

Problemem, który przyczynia się do marnowania produktów spożywczych, jest również nieodpowiednie przechowywanie żywności. Artykuły, które są nieprawidłowo przechowywane, szybciej się psują i stają niezdatne do spożycia. Wiadomo - jeżeli produkt jest zepsuty, należy się go pozbyć.

W branży spożywczej, przyczyną nadmiernego marnowania żywności jest najczęściej masowa utylizacja żywności, jak również zbyt niska świadomość i brak współpracy pomiędzy firmami produkującymi żywność, a organizacjami, zajmującymi się odbiorem żywności, która jest skierowana do utylizacji.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje