Jak pasteryzować przetwory?

Gdy napełnimy słoiki gorącymi przetworami, na dnie dużego garnka układamy metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę.

Pasteryzowane przetwory najlepiej będą czuły się w... spiżarni
Pasteryzowane przetwory najlepiej będą czuły się w... spiżarni123RF/PICSEL

Ustawiamy słoiki tak, by się nie stykały, a między nimi mogła płynąć woda. Zalewamy je wrzątkiem. Ma sięgać ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. Doprowadzamy do wrzenia.

2. Pasteryzujemy słoiki ok. 10-30 minut (zależnie od pojemności i zawartości). Wieczka słoików powinny się uwypuklić i cicho „strzelić”. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i ponownie dokręcamy.

Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia.

3. Pasteryzacja sucha. Niedokręcone słoiki, wypełnione 1-2 cm poniżej szyjki, ogrzewamy w piekarniku w temp. 130° C. Gorące słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zimne – do chłodnego.

Gdy w słoikach pojawiają się bąbelki, wyłączamy piekarnik, zostawiamy słoiki jeszcze na 30 minut. Po wyjęciu dokręcamy wieczka.

Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?Interia Kulinaria
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas