Jak pasteryzować przetwory?
Gdy napełnimy słoiki gorącymi przetworami, na dnie dużego garnka układamy metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę.
Ustawiamy słoiki tak, by się nie stykały, a między nimi mogła płynąć woda. Zalewamy je wrzątkiem. Ma sięgać ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. Doprowadzamy do wrzenia.
2. Pasteryzujemy słoiki ok. 10-30 minut (zależnie od pojemności i zawartości). Wieczka słoików powinny się uwypuklić i cicho „strzelić”. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i ponownie dokręcamy.
Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia.
3. Pasteryzacja sucha. Niedokręcone słoiki, wypełnione 1-2 cm poniżej szyjki, ogrzewamy w piekarniku w temp. 130° C. Gorące słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zimne – do chłodnego.
Gdy w słoikach pojawiają się bąbelki, wyłączamy piekarnik, zostawiamy słoiki jeszcze na 30 minut. Po wyjęciu dokręcamy wieczka.