Jak pozbyć się moli spożywczych? Domowe sposoby na mole w kuchni

Mogą pojawić się w każdej kuchni. Choć nie są duże, potrafią wyrządzić ogromne szkody w szafkach i spiżarniach, niszcząc żywnościowe zapasy. Mole spożywcze to prawdziwa zmora. Rozmnażają się bardzo szybko i trudno się ich pozbyć. Nie jest to jednak niemożliwe! Istnieje wiele domowych sposobów na mole, dzięki którym walka z intruzami będzie nie tylko łatwiejsza, ale przede wszystkim skuteczna.

Co na mole spożywcze działa odstraszająco, a co je przyciąga do naszych kuchni?
Co na mole spożywcze działa odstraszająco, a co je przyciąga do naszych kuchni?123RF/PICSEL

Skąd się biorą mole spożywcze?

Regularne porządki i sprzątanie w kuchni nie muszą ochronić nas przed plagą moli spożywczych. Zazwyczaj docierają one do naszych domów wraz z zakupami. Ich larwy gnieżdżą się w sypkich produktach, do których dostawać się mogą już na etapie produkcji żywności. Z tego względu warto każdorazowo robić dokładny przegląd zakupionych artykułów. Umieszczenie jedzenia, w którym już pojawiły się mole, obok innych produktów spowoduje ich błyskawiczne rozprzestrzenianie.

Jak zabezpieczyć się przed molami spożywczymi?Interia DIY

O tym pamiętaj: Produkty sypkie - kasze, mąki, makarony, a także płatki śniadaniowe, orzechy, suszone owoce i przyprawy - przechowuj zawsze w szczelnie zamykanych pojemnikach. Najlepiej, by były wykonane ze szkła.

Zobacz też: Czyszczenie dywanu sodą: Jak przeprowadzić, by usunąć brud i brzydki zapach?
Gdzie żerują najczęściej? Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych?

Jeśli otwierasz szafkę, szufladę lub poruszasz paczkami produktów spożywczych i zauważasz wylatujące z nich niewielkie, brązowo-szare owady, możesz mieć pewność, że w twojej kuchni zadomowiły się mole spożywcze. Sypkie i suche artykuły to dla nich idealne miejsca do rozwoju i żerowania. Są w stanie przedostawać się do nich nawet przez najmniejsze szczeliny. Zresztą cenią sobie ciemne zakamarki, w których mogą znaleźć resztki niedokładnie wysprzątanej żywności. Kuchenne skrytki są dla nich rajem.

Jeśli znajdziesz jakiekolwiek ślady obecności moli spożywczych (np. larwy i cienkie, jasne nici), żywność nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Niestety, taki sam los powinien spotkać wszystkie produkty z najbliższego otoczenia. Worek na śmieci trzeba od razu mocno związać i wynieść z mieszkania.

Pułapka na mole spożywcze

Jeśli zastanawiasz się, jak wytępić mole spożywcze domowymi sposobami, zacznij od przygotowania prostej pułapki. Wlej do miski lub słoika ocet jabłkowy. Nada się również wytrawne wino. Ich zapach jest dla intruzów bardzo przyjemny. Zwabione jego aromatem będą wpadać w zasadzkę i utoną w naczyniu.

Sięgnij po przyprawy

Liść laurowy i ziele angielskie to popularne dodatki dań. Skorzystaj ze swojego zapasu i rozsyp kilka sztuk na półkach oraz w szafkach. Mole spożywcze nie pałają do tych przypraw taką sympatią, jak ludzie. Będą unikać ich jak ognia.

Jak pozbyć się moli przy użyciu olejków eterycznych?

Na nas działają kojąco, ale mole ich nie znoszą! Na szkodniki szczególnie drażniąco działa aromat lawendowy, goździkowy, eukaliptusowy oraz olejek z drzewa herbacianego. Ich stosowanie jest banalnie proste. Wystarczy przelać je do małej buteleczki z atomizerem, następnie spryskać kuchenne zakamarki. Nie tylko pozbędziesz się moli, ale zarazem odświeżysz kuchenną atmosferę.

Lubisz cytrusy? Nie wyrzucaj skórek!

Zazwyczaj odpadki z pomarańczy, cytryny, limonki, mandarynek i grejpfrutów lądują w koszu na śmieci. To marnotrawstwo, zwłaszcza w kontekście domowych metod walki z molami spożywczymi. Po obraniu owoców skórkę wysusz na kaloryferze albo piekarniku. Następnie rozłóż w miejscach, w których zaobserwowałeś mole spożywcze. Cytrusowy zapach także działa na nie odstraszająco.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas