Jak prawidłowo rozmrozić i umyć lodówkę?

Aktualizacja

Chyba nie ma w Polsce gospodarstwa domowego, w którym nie byłaby obecna lodówka. Jest ona niezbędna, aby przechowywać w niej żywność i zapobiegać jej psuciu. Z racji tego, że wiele artykułów ma styczność z lodówką, trzeba ją raz na jakiś czas porządnie umyć, a także - zwłaszcza starsze urządzenia - równocześnie rozmrozić. Jak się do tego zabrać? Pokażemy wam, co zrobić, aby prawidłowo rozmrozić i umyć lodówkę.

Lodówkę należy myć nie rzadziej niż dwa razy w roku
Lodówkę należy myć nie rzadziej niż dwa razy w roku123RF/PICSEL

Dlaczego trzeba rozmrozić lodówkę?

Rozmrażanie lodówki to czynność, którą koniecznie trzeba przeprowadzać. Nagromadzony w jej wnętrzu szron to nie tylko problem estetyczny, ale mogą na nim gromadzić się resztki jedzenia i psuć się, co sprzyja powstawaniu pleśni i brzydkiego zapachu. Poza tym obecny w lodówce lód znacząco zajmuje niezbędne miejsce, co może utrudniać otwieranie szuflad, a także komplikować przechowywanie w jej wnętrzu żywności. Rozmrażanie lodówki jest niezbędne również po to, aby zaoszczędzić energię elektryczną. Obecność szronu wymaga większego zużycia prądu, aby utrzymać stałą temperaturę we wnętrzu urządzenia.

Co ile trzeba rozmrażać lodówkę?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak często należy rozmrażać lodówkę. Starsze urządzenia należy czyścić raz na kilka miesięcy (średnio co trzy lub cztery), natomiast nowsze raz na pół roku. Wszystko zależy od technologii wykorzystanej do działania sprzętu. Na niektórych, zwłaszcza tych posiadających funkcję no frost, szron osadza się rzadziej. Niemniej jednak, warto przeprowadzać zabieg minimum dwa razy do roku.

Jak przygotować lodówkę do rozmrażania

Przed myciem lodówki, należy ją dokładnie opróżnić
Przed myciem lodówki, należy ją dokładnie opróżnić123RF/PICSEL

Rozmrażanie najlepiej przeprowadzić wtedy, kiedy lodówka jest całkowicie opróżniona. Jeśli jednak zapasy są w niej obecne (szczególnie w zamrażarce), lepiej się wcześniej do tego przygotować. Dobrą praktyką jest wykorzystanie znajdującej się w niej żywności, a - gdy nie ma takiej możliwości - zabezpieczenie jej przed zepsuciem. W jaki sposób? Rozwiązaniem może być użycie lodówki turystycznej lub innego pojemnika wypełnionego lodem, który pomoże przechować żywność na czas rozmrażania.

Rozmrażanie lodówki krok po kroku

Od czego zacząć rozmrażanie lodówki? Od całkowitego opróżnienia zarówno chłodziarki jak i zamrażarki. Gdy tę czynność mamy za sobą, można wyłączyć urządzenie: należy ustawić termostat na poziom zero, a także wyłączyć urządzenie całkowicie z prądu. Teraz warto wyjść wszystkie elementy z wnętrza lodówki, czyli półki oraz szuflady oraz umyć je pod bieżącą wodą: najlepiej za pomocą wody i delikatnego detergentu. Oczywiście, można sięgnąć również po domowe środki czyszczące: najlepszy będzie ocet spirytusowy, ponieważ nie tylko myje powierzchnie, ale również je dezynfekuje.

Poczekaj, aż szron się roztopi

Lodówkę można myć płynem do mycia naczyń albo roztworem wody i octu
Lodówkę można myć płynem do mycia naczyń albo roztworem wody i octu123RF/PICSEL

Wbrew pozorom, rozmrażanie lodówki nie jest szybką czynnością, ponieważ należy poczekać, aż znajdujący się w jej wnętrzu szron lub lód całkowicie się rozpuści. W tej sytuacji czas działa na naszą korzyść: jedynie, co może nam pomóc to otwarcie na oścież drzwiczek. Warto pamiętać, aby pod lodówkę podłożyć chłonną szmatę, ścierkę, ręczniki papierowe albo naczynie, do którego będzie kapała woda.

Nie warto iść na łatwiznę i pomagać sobie ciepłem. Stosowanie suszarki może być niebezpieczne, ponieważ - w połączeniu ze znajdującą się w lodówce i nieopodal niej wilgocią - może skończyć się zwarciem albo porażeniem. Nie wolno także do wnętrza lodówki wkładać garnków z wrzątkiem, ponieważ ciepło może zniszczyć powłoki ścianek lodówki, a także odkształcić niektóre powierzchnie znajdujące się we wnętrzu urządzenia.

Umyj rozmrożoną lodówkę!

Jeśli udało nam się rozmrozić lodówkę, nie pozostaje nic innego jak dokładne umycie jej wnętrza. Warto czyszczenie rozpocząć od zastosowania mieszanki wody i odrobiny płynu do mycia naczyń. Jeśli zaś chcemy zdezynfekować wnętrze lodówki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nasączyć gąbkę lub ściereczkę octem spirytusowym. Nie trzeba się obawiać, ponieważ jego drażniący zapach szybko się ulotni. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tego specyfiku, możemy w kolejnym kroku przetrzeć ścianki lodówki szmatką nasączoną sokiem z cytryny. Należy pamiętać, że wnętrze lodówki po myciu musi być suche!

Jeśli mimo to po rozmrożeniu lodówki nadal utrzymuje się w niej nieprzyjemny zapach, warto zastosować świeżą i zmieloną kawę! Wystarczy wysypać jej odrobinę na spodeczki, a te zaś na półki w lodówce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas