Jak przechowywać żywność?

Utrzymanie w świeżości niektórych produktów nie jest wcale zadaniem łatwym. Nasze wysiłki często okazują się nadaremne zwłaszcza w przypadku serów czy warzyw korzeniowych. Okazuje się jednak, że wystarczy przestrzegać kilku prostych wskazówek, aby zminimalizować dokuczliwy problem. Z ciekawostek dodać warto, że niektórych owoców i warzyw nie można przechowywać blisko siebie. Jakich konkretnie? Wszystkie wskazówki znajdziecie poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Worki do przechowywania warzyw

©123RF/PICSEL

Większość gospodarstw domowych nie posiada dziś piwnic, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie warzyw w workach, które ochronią je przed światłem, zimnem i sprawi, że nie będą wcześniej kiełkować. Warto też pamiętać, że przechowywanie niektórych gatunków roślin, zwłaszcza warzyw korzeniowych, takich jak cebula, czosnek, szalotka i ziemniaki, w lodówce bardziej im zaszkodzi niż pomoże, bo tylko przyspieszy ich psucie.

Korzystaj z hermetycznie zamykanych pojemników

Staraj się nie zostawiać otwartych opakowań, w których znajdują się suche produkty spożywcze. To bardzo negatywnie wpłynie na ich smak. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przesypanie, przykładowo suszonych owoców, do hermetycznie zamykanych pojemników lub innych zastępczych opakowań.

Przechowywanie sera

©123RF/PICSEL

Sery to produkty, które bardzo łatwo się psują, dlatego powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Przykładowo sery żółte można przechowywać w lodówce przez około dziesięć dni. Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu ich przed wysychaniem. Warto w tym celu wykorzystać folię aluminiową papier pergaminowy lub hermetycznie zamykane pojemniki ze szkła, bądź plastiku. Oczywiście nieco przeschnięty ser można też wykorzystać do posypania kanapek, pizzy, makaronu czy zapiekanek.

Zgrzewarka próżniowa

Zgrzewarka próżniowa to niezwykle przydatne urządzenie, które pozwoli utrzymać żywność w świeżości. Jak działa? Dotykasz jeden przycisk, a urządzenie zamyka produkt w szczelnej torebce próżniowej. Tak zapakowaną żywność przechowujemy w lodówce lub w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Jedyną wadą urządzenia jest to, że na nabycie go trzeba przeznaczyć konkretną sumę pieniędzy. Alternatywne sposoby też można rozważyć.

Wygaszacze żywności

©123RF/PICSEL

W gronie owoców i warzyw znajdziemy i takie, które wytwarzają etylen - hormon roślinny, przyspieszający ich dojrzewanie, a w konsekwencji starzenie się. Do grupy podwyższonego ryzyka zaliczamy: jabłka, brzoskwinie, banany, morele, awokado i czarne jagody. Jeśli zatem chcemy przedłużyć zdatność do spożycia innych owoców i warzyw, trzymajmy je jak najdalej od wymienionych producentów etylenu.

Przechowywanie ziół

Utrzymanie ziół przez dłuższy czas w stanie świeżym nie jest łatwym zadaniem. Potrzebny jest stały dopływ wody, aby mogły zachować swój aromat i smak przez długi czas. Tak więc możesz łodygi ściętych ziół zanurzyć w wodzie, a po każdorazowym użyciu przyciąć pędy przed kolejnym włożeniem do wody. W ten sposób przechowujemy: bazylię, natkę pietruszki oraz kolendrę. Zioła, które mają sztywniejsze liście, wystarczy owinąć wilgotnym papierowym ręcznikiem i umieścić w foliowym woreczku i włożyć do lodówki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas