Jak się pozbyć zapachu cebuli? Oto sprawdzone sposoby
Cebula podkreśla smak wielu dań, więc można ją znaleźć niemal w każdej kuchni. Odznacza się intensywnym zapachem, który nie należy do najprzyjemniejszych. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym można się go pozbyć z rąk, naczyń, noży oraz ust.
Dlaczego chętnie sięgamy po cebulę?
Cebula ma charakterystyczny ostry smak oraz zapach. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Ponadto jest niskokaloryczna.
Cebula to naturalny antybiotyk i jest pomocna w zwalczaniu grypy i przeziębienia. Wiele osób chętnie stosuje ją jako domowy sposób na kaszel.
Cebula jest szczególnie bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Poza tym jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, manganu, magnezu, fosforu i siarki.
Warto również podkreślić, że cebula zawiera przeciwutleniacze oraz związki zwalczające stany zapalne, obniżające trójglicerydy oraz poziom cholesterolu. Zdaniem ekspertów regularne spożywanie cebuli może także pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Cebula ma także właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwstarzeniowe.
Jak się pozbyć zapachu cebuli?
Cebula znalazła zastosowanie w kuchni i można ją wykorzystywać na różne sposoby. Sprawdza się zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jej intensywnego zapachu czasami ciężko się pozbyć z rąk oraz naczyń kuchennych. Istnieje jednak na to kilka sposobów.
Zjedzenie cebuli wiąże się z późniejszym nieprzyjemnym zapachem z ust. W tej sytuacji rozwiązaniem jest kawa. Wystarczy przegryźć jedno ziarenko, by pozbyć się problemu. Pomocne jest także żucie pietruszki, listka mięty lub skórki cytryny.
Chcąc pozbyć się zapachu cebuli z naczyń i noży, należy umyć je w roztworze z soli kuchennej. Podobnie jest w przypadku dłoni. By pozbyć się cebulowego zapachu, wystarczy zanurzyć dłonie w wodzie z solą.
Poza tym zapach cebuli można zneutralizować, mocząc ją w wodzie przed krojeniem. Wystarczy kilka minut, by podczas obróbki nie pojawił się intensywny zapach w pomieszczeniu.
***
Zobacz także: