Jak ugotować pyszny bigos?

Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, wypłucz ją w dużej ilości wody
Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, wypłucz ją w dużej ilości wody123RF/PICSEL

Każdą potrawę, do której dodajesz białą lub czerwoną kapustę (bigosik, zupę, surówkę), musisz zakwasić. Najlepszy jest sok z cytryny, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego.

Robisz kwaśny kapuśniaczek? Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj osobno i dodaj do gotowej już zupy. W kwaśnym wywarze się nie ugotują.

Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, wypłucz ją w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.).

Bigos to wyjątkowe danie, które łączy w sobie wiele smaków. W potrawie powinny znaleźć się różne gatunki mięsa pieczonego i wędzonego. Mięso (najlepiej z tłuszczykiem) pokrój i upiecz w 180 st. Wędzonkę zaś podsmaż na odrobinie smalcu.

Ważna kolejność

Pierwszego dnia ugotuj kapustę z przyprawami i włoszczyzną. Następnego dnia dodaj śliwki i grzyby. Dopiero w kolejnym dniu dołóż cebulę, wino, przecier pomidorowy. Na samym końcu dodaj mięso i wędlinę.

Jakie dodatki do bigosu?

Do bigosiku warto dodać czerwone wytrawne wino (nadaje potrawie cierpki smak), ziarna jałowca, wędzone śliwki i suszone grzyby. Pamiętaj, by suszonych dodatków wcześniej nie moczyć. Powinny chłonąć sok z bigosu, a nie wodę.

Kapuśniaczek zagęścisz, dodając 10 minut przed końcem gotowania 2 kromki razowego chleba.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas