Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?
Jeśli podczas przyrządzania ciasto drożdżowe okaże się za gęste, można dodać nieco mleka. Mleko, podobnie jak inne składniki ciasta, powinno mieć temperaturę pokojową.
Jeśli będą zbyt ciepłe, drożdże nie wyrosną – giną pod wypływem zbyt wysokiej temperatury. Zimno zaś hamuje ich rozwój.
Studzić nie w blasze
Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć w blasze, w której się piekło, ponieważ staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy.
Po co sól w cieście
Nie od dziś wiadomo, że dodatek soli w niektórych słodkich wypiekach (np. ciasto drożdżowe, sernik) znacznie podnosi ich smak.
Ciasto drożdżowe wyrobione z odrobiną soli będzie też mieć większą objętość i bardziej rumianą skórkę aniżeli ciasto wyrobione bez dodatku soli.
Jak poznać drożdże
Do wypieków należy stosować wyłącznie świeże drożdże – stare, zwietrzałe tracą zdolność fermentacyjną. Jak je odróżnić? Świeże mają miękką konsystencję i różowo-brązowy kolor, rozłupują się płatkami i ładnie pachną.
Wyschnięte drożdże są twarde, spękane, mają zielonkawy odcień, a miejscami są sczerniałe – takie drożdże nie nadają się do użycia.
Zobacz więcej!