Jak upiec idealny biszkopt?

Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

Do klasycznego ciasta biszkoptowego nie dodaje się tłuszczu. Podstawowymi składnikami są: jajka, cukier i mąka. Składniki te powinny być użyte w proporcji 2:1:1 (waga produktów).

Reklama

Bardzo ważnym etapem przygotowania puszystego, delikatnego biszkoptu jest dokładne ubicie białek. Piana powinna być tak sztywna, aby po przecięciu jej nożem pozostał trwały ślad. Białka najlepiej ubijaj ze szczyptą soli.

Do piany dodaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę przesianą przez sitko. Ciasto ubijaj krótko, cały czas w tym samym kierunku.

Smak ciasta warto urozmaicać, dodając cukier waniliowy, ale też kakao, aromaty, drobno startą skórkę cytrynową czy pomarańczową. 1/3 mąki możesz zastąpić drobno zmielonymi orzechami, migdałami albo wiórkami kokosowymi. Produkty te dodawaj do ubijanej masy tuż przed mąką.

Smaruj tłuszczem i wysypuj tartą bułką tylko dno tortownicy, brzegi pozostaw suche.

Ciasto biszkoptowe wlewaj najwyżej do 2/3 wysokości formy. Inaczej – rosnąc w czasie pieczenia – wypłynie z niej. W dużej tortownicy piecz biszkopt 45 min, w małej – 30 min.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje