Jak upiec idealny biszkopt?

Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

Jak zrobić idealny biszkopt? Wbrew pozorom to nie takie trudne!
Jak zrobić idealny biszkopt? Wbrew pozorom to nie takie trudne!123RF/PICSEL

Do klasycznego ciasta biszkoptowego nie dodaje się tłuszczu. Podstawowymi składnikami są: jajka, cukier i mąka. Składniki te powinny być użyte w proporcji 2:1:1 (waga produktów).

Bardzo ważnym etapem przygotowania puszystego, delikatnego biszkoptu jest dokładne ubicie białek. Piana powinna być tak sztywna, aby po przecięciu jej nożem pozostał trwały ślad. Białka najlepiej ubijaj ze szczyptą soli.

Do piany dodaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę przesianą przez sitko. Ciasto ubijaj krótko, cały czas w tym samym kierunku.

Smak ciasta warto urozmaicać, dodając cukier waniliowy, ale też kakao, aromaty, drobno startą skórkę cytrynową czy pomarańczową. 1/3 mąki możesz zastąpić drobno zmielonymi orzechami, migdałami albo wiórkami kokosowymi. Produkty te dodawaj do ubijanej masy tuż przed mąką.

Smaruj tłuszczem i wysypuj tartą bułką tylko dno tortownicy, brzegi pozostaw suche.

Ciasto biszkoptowe wlewaj najwyżej do 2/3 wysokości formy. Inaczej – rosnąc w czasie pieczenia – wypłynie z niej. W dużej tortownicy piecz biszkopt 45 min, w małej – 30 min.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas