Jak uprawiać imbir
Jeśli masz ochotę pobawić się domowego ogrodnika, rozważ rozpoczęcie swojej przygody od imbiru. Chociaż znany jest on głównie w formie sproszkowanej przyprawy w torebce lub korzenia, który ścieramy na tarce i dodajemy do herbaty, to imbir można wyhodować samemu. Jest rośliną łatwą w uprawie, a do tego jego bezdyskusyjną zaletą jest to, że świeżą, aromatyczną przyprawę mamy zawsze pod ręką.
Do osiągnięcia pełnego wzrostu imbir potrzebuje ok.10 miesięcy. Uprawę najlepiej zacząć wiosną. Imbir wykazuje słabą odporność na niskie temperatury, dlatego dobrym rozwiązaniem jest uprawianie go w domu, koniecznie w szerokiej donicy, gdyż pnącza rozrastają się wszerz.
W okresie letnim roślinę można wynieść do ogrodu lub na balkon, ale nie powinna być wystawiona na ostre promienie słoneczne. Imbir lubi ciepło, ale nie agresywne słońce, dlatego lepiej pozostawić go w miejscu zacienionym.
Początkowo należy go obficie podlewać, jednak kiedy kłącze zaczyna dojrzewać zmniejsza się jego zapotrzebowanie na wodę, ponieważ korzenie mają tendencję do gnicia. Ziemia powinna być więc lekko wilgotna, ale nigdy mokra. Wczesną jesienią imbir zaczyna zasuszać liście i przygotowuje się do spoczynku. W tym czasie korzeń można wykopać i wykorzystywać do celów kulinarnych.
Uprawę imbiru zacząć należy od zakupu dużego, zdrowego kłącza, szczególną uwagę zwracając na to, czy nie jest ono zbyt miękkie lub zgniłe. Jeśli wybrane kłącze jest zbyt duże można je przyciąć do odpowiedniej wielkości. Imbir najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością lub z upraw organicznych.
Istnieje bowiem ryzyko, że kłącza dostępne w centrach ogrodniczych są spryskiwane preparatami na spowolnienie wzrostu roślin. Ponadto mogą być poddawane działaniu środków grzybobójczych i pestycydów, przez co wartość odżywcza wyhodowanego korzenia jest bardzo wątpliwa.