Lepsza od pasty z awokado? Wielu wskazuje, że jest najsmaczniejsza
Sezon na bób w Polsce trwa zazwyczaj od końca czerwca do końca sierpnia, dlatego warto w okresie wakacji sięgać po to warzywo. Jeśli znudziło ci się jedzenie "zwykłego”, gotowanego bobu, z powodzeniem przygotujesz z niego pyszną pastę na kanapki.

Spis treści:
Dlaczego warto jeść bób?
Bób jest dobrym źródłem m.in. witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, błonnika i białka. Jest również bogaty w składniki mineralne takie jak potas, magnez, wapń i fosfor. Spożywanie tego warzywa poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga w walce z anemią, stabilizuje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi i wpływa odkwaszająco na organizm.
Pasta z bobu na kanapki to świetny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotowanie pasty zajmuje ok. 10 minut i jest bardzo proste, więc poradzi z nim sobie nawet amator sztuki kulinarnej. Pastą z bobu możesz smarować pieczywo lub wykorzystać je jako dip np. w towarzystwie krakersów.

Pasta kanapkowa z bobu - składniki
- 500 g świeżego bobu,
- 4 łyżki oliwy,
- 4-8 łyżek soku z cytryny lub z limonki
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek lodowatej wody,
- 4 listki świeżej mięty,
- sól i pieprz.
Pasta kanapkowa z bobu - przepis
Zaczynamy od dokładnego przepłukania bobu pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę i garnek stawiamy na palnik. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy bób i jedną, płaską łyżkę soli. Jeśli sięgamy po młody bób, to będzie on ugotowany już po ok. 5 minutach, natomiast starszy bób należy gotować ok. 10 minut.
Ugotowany bób przekładamy do sitka, zalewamy zimną wodą i gdy bób nie będzie już gorący, pozbywamy się z niego łupinek. Obrany bób przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku, pięć łyżek lodowatej wody, listki mięty, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Opcjonalnie możemy dodać odrobinę więcej soku z cytryny, a jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, warto wsypać szczyptę płatków chili. Smacznego!