Jak usunąć kamień z czajnika elektrycznego
Masz dość zalegającego na dnie i ściankach osadu? Spróbuj domowych metod, dzięki którym rozpuścisz uporczywy kamień.
Czysty czajnik gotuje wodę szybciej, a co za tym idzie oszczędzasz nie tylko czas, ale i pieniądze. Jak przywrócić mu utracony blask?
Na co dzień korzystaj z dzbanków filtrujących wodę. Zanim napełnisz czajnik, przelej przez nie zwykłą kranówkę. Dzięki temu pozbędziesz się szkodliwych pierwiastków, które osadzają się na dnie czajnika.
Staraj się płukać czajnik jak najczęściej. Przynajmniej pięć razy przed każdorazowym napełnieniem go wodą do gotowania.
Do odkamieniania użyj roztworu octu z wodą (w proporcjach 50/50). Wlej miksturę do czajnika i zagotuj. Pozostaw płyn wewnątrz przez około godzinę. Aby pozbyć się resztek octu i brzydkiego zapachu przepłukaj i zagotuj wielokrotnie czystą wodę.
Kamienia możesz się również pozbyć, wrzucając do gotującej się wewnątrz wody łupiny po surowych ziemniakach. Jeśli chcesz powtórzyć ten zabieg kilka razy, pamiętaj, by mieć pod ręką większy zapas świeżych łupin.
Kamień zmiękczy i rozpuści też kwasek cytrynowy, sok z cytryny lub soda oczyszczona. Płyn do zagotowania można przygotować w dowolnych, ale rozsądnych proporcjach, tak, by nie uszkodzić wewnętrznych ścian czajnika.
Nalewaj do czajnika dokładnie tyle wody, ile chcesz wykorzystać - oszczędzasz czas i pieniądze. Pamiętaj, by po zagotowaniu nie zostawiać resztek wody w czajniku. Jeśli tego nie zrobisz, na dnie znów będzie osiadać kolejna warstwa kamienia.