Jak usunąć plamy po owocach?
Plamy z owoców czy soków owocowych są szczególnie trudne do wywabienia. Najbardziej kłopotliwe są te z czerwonych i fioletowych owoców – jagód, wiśni czy porzeczek. W takich sytuacjach zawodzą nawet proszki do prania i odplamiacze, zwłaszcza jeśli plama zdążyła zaschnąć. Dlatego warto korzystać z domowych sposobów naszych babć. Są nie tylko skuteczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla skóry i tkanin. Dowiedz się, jak pozbyć się uporczywych plam po owocach.
Sok z cytryny na plamy po owocach
Jeśli owocami poplamiliśmy jasne lub białe tkaniny, z pomocą przyjdzie nam sok z cytryny. Należy obficie skropić nim plamę, a następnie wystawić na działanie promieni słonecznych. Po kilku minutach zabrudzenie wystarczy lekko potrzeć, a tkaninę uprać jak zwykle. Po plamie nie będzie śladu.
Alkohol i woda utleniona na plamy po owocach
Uporczywą plamę po owocach należy przetrzeć wacikiem nasączonym alkoholem (np. wódką), a następnie obficie polać wodą utlenioną i wystawić na słońce.
Sól na plamy po owocach
Na plamy po owocach (zwłaszcza czerwonych) niezastąpiona jest również sól kuchenna. Należy nią jak najszybciej posypać zabrudzenie - błyskawicznie wchłania plamę. Gdy przesiąknie sokiem owocowym, warto ją zebrać i powtórzyć zabieg, a następnie przetrzeć zimną wodą i uprać jak zwykle.
Zsiadłe mleko na plamy po owocach
Delikatne i bawełniane tkaniny, które zostały poplamione owocami, najlepiej pocierać zsiadłym mlekiem, a następnie zanurzyć je w nim na kilka godzin. Po tym czasie tkaninę wystarczy uprać w letniej wodzie z dodatkiem szarego mydła.
Wrzątek na plamy po owocach
Plam po czerwonych owocach (np. wiśniach) pozbędziemy się, jeśli szybko polejemy je wrzątkiem. Ważne jest jednak, by nie moczyć tkaniny w gorącej wodzie, ale tylko polewać nią samo zabrudzenie. Po tym zabiegu całość wystarczy uprać jak zwykle.