Jak usunąć przykry zapach przy gotowaniu

Kuchenne nieładne aromaty nie muszą psuć atmosfery i radości gotowania. Można je łatwo zneutralizować bez użycia chemii czy odświeżaczy powietrza.

Kapusta, bigos

Podczas gotowania i duszenia kapusty w każdej postaci, np. bigosu, jarzynki, gołąbków, wkładaj do garnka czerstwą skórkę z grubej kromki razowego chleba (przy dużej ilości potrawy, np. bigosu, włóż całą kromkę razowca). Pieczywo wchłonie kapuściany aromat. Gdy już brzydko pachnie – na rozgrzaną patelnię wsyp trochę mielonej kawy – świetnie neutralizuje zapachy.

Smażona ryba

Reklama

Nieprzyjemny zapach, który pojawia się przy smażeniu ryby, długo panoszy się w całym domu. Będzie o wiele mniej dotkliwy, jeśli w czasie smażenia oprócz ryby położysz na patelni plastry surowego ziemniaka. Patelnię po smażeniu ryby można wyczyścić fusami z herbaty – dzięki temu niemiła woń nie zepsuje innej przygotowywanej na patelni potrawy. Aby zniwelować zapach samej surowej ryby, przed przygotowaniem należy natrzeć ją cytryną i natką pietruszki, ·

Kalafior, brokuły

Gdy gotujesz któreś z tych pysznych warzyw, nie zapominaj, by do wody oprócz soli (i ewentualnie szczypty cukru), dodać jeszcze mleko (na duży garnek wody wystarczy ok. 1/2-2/3 szklanki). To znakomity sposób, by wyeliminować kalafiorowe lub brokułowe „zapaszki”. Mleko pomoże także zniwelować silny aromat gotowanych brukselek.

Posiekana cebula

Zapach surowej, pokrojonej cebuli zneutralizuje krótkie sparzenie jej na sicie (obierz cebulę, pokrój i od razu przelej na sicie gorącą wodą). Ten zabieg sprawi także, że cebula będzie miała łagodniejszy smak. Jeśli chcesz pozbyć się zapachu cebuli z dłoni lub deski do krojenia, umyj je w posolonej wodzie. Dobrym sposobem jest też przemycie sokiem z cytryny.

Dowiedz się więcej na temat: zapach | zapachy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje