Jak wyczyścić grill w kilka chwil? Przygotuj się na nowy sezon

Sezon grillowy rozkręca się na dobre, warto więc odpowiednio się do niego przygotować. Często po wyciągnięciu sprzętu okazuje się, że jest zabrudzony, a ruszt tłusty. By dania były smaczniejsze, koniecznie dowiedz się jak wyczyścić grilla.

Usuń nadmiar z tłuszczu ręcznikiem papierowym
Usuń nadmiar z tłuszczu ręcznikiem papierowym123RF/PICSEL

Gdzie można używać grilla?

Bez żadnych przeszkód można grillować w domu lub na tarasie. W takim przypadku należy pamiętać, aby wybrać przestronne miejsce i upewnić się, że grill jest bezpiecznie umieszczony na płaskiej powierzchni. Również niektóre parki lub tereny rekreacyjne dają możliwość grillowania. Wtedy trzeba sprawdzić lokalne przepisy i upewnić się, że stosujemy się do nich. Grillowanie zabronione jest na plażach, gdzie obowiązuje zakaz używania otwartego ognia. Wyjątek stanowią te, które wyznaczone mają w tym celu specjalne miejsca. Nie jest to również możliwe na balkonie, często nawet przy użyciu grilla elektrycznego. Wynika to z przepisów, za które odpowiada wspólnota mieszkaniowa. Takie praktyki mogą skończyć mandatem nawet do 500 złotych.

Jak dokładnie wyczyścić grill?

W czasie grillowania używaj prawidłowo folii aluminiowej
W czasie grillowania używaj prawidłowo folii aluminiowej123RF/PICSEL

Oto kilka kroków, które pomogą wyczyścić grill:

  1. Wyłącz grill i poczekaj, aż ostygnie.
  2. Usuń resztki jedzenia z rusztu za pomocą szczotki do grillowania. Możesz również użyć skrobaczki lub metalowego szpachelki.
  3. Wyjmij popielniczkę i wysyp popiół. Można także usunąć pozostałości z wnętrza grilla za pomocą szczotki.
  4. Przetrzyj wnętrze grilla wilgotną ściereczką lub gąbką, aby usunąć pył i brud.
  5. Przetrzyj zewnętrzną powierzchnię grilla wilgotną ściereczką lub gąbką z mydłem. Można również użyć specjalnych środków czyszczących do grilla.
  6. Jeśli grill ma pokrywę, upewnij się, że jest czysta i sucha. Można ją przetrzeć wilgotną ściereczką lub gąbką z mydłem.

Jak zapobiec brudzeniu się grilla?

Zawsze przed grillowaniem zobacz, czy ruszt jest dobrze wyczyszczony i wysmarowany olejem. Dzięki temu jedzenie nie będzie się przypalać. Używaj też folii aluminiowej: może być stosowana do pokrywania rusztu lub dna grilla, co zmniejsza ryzyko przypalania się jedzenia i utrudnia tworzenie się zabrudzeń. Trzeba też pamiętać, że nie można używać folii aluminiowej do przykrywania całego grilla, ponieważ może to wpłynąć na jego wydajność. Dodatkowo po każdym grillowaniu wyczyść urządzenie za pomocą szczotki lub skrobaczki, aby usunąć resztki jedzenia i tłuszcz. Trzymaj urządzenie zawsze w czystym i suchym miejscu, by służyło przez lata.

Zalety i wady grillowania. Jak uniknąć błędów?Interia.tv

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas