Jak wyczyścić piekarnik?
Wnętrze piekarnika szybko pokrywa się trudnym do usunięcia i zaschniętym tłuszczem. Z czasem urządzenie może też zacząć rdzewieć, co nie tylko jest nieestetyczne i niehigieniczne, ale może też prowadzić do uszkodzeń. Niestety nie wszystkie piekarniki są wyposażone w specjalne funkcje samoistnego czyszczenia się. Jak usunąć tłuszcz i rdzę z piekarnika za pomocą naturalnych środków? Jak wykorzystać folię aluminiową lub dwie cytryny, by bez wysiłku pozbyć się zaschniętego brudu i rdzy z piekarnika? Sprawdź najskuteczniejsze sposoby na czysty piekarnik.
Czyszczenie piekarnika sodą
Uporczywy tłuszcz i brud z piekarnika usuniemy za pomocą sody oczyszczonej. Dno urządzenia wystarczy pokryć cienką warstwą substancji, a następnie lekko spryskać wodą i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie urządzenie należy przetrzeć miękką szmatką, tak by pozbyć się resztek sody. Pozostałe elementy piekarnika (ścianki, ruszt czy drzwiczki) najlepiej umyć za pomocą sody zmieszanej z wodą (tak, by powstała konsystencja pasty).
Czyszczenie piekarnika octem
Wnętrze piekarnika z łatwością wyczyścimy za pomocą roztworu wody i octu (w proporcji 1:1). Mieszankę wystarczy wlać do pojemnika z atomizerem, a następnie spryskać ścianki piekarnika i przetrzeć miękką ścierką. Ocet świetnie usuwa zaschnięty tłuszcz i brud.
Czyszczenie piekarnika cytryną
Czyszczenie piekarnika za pomocą cytryny to jeden z najłatwiejszych sposobów. Z dwóch dużych cytryn wystarczy wycisnąć sok i wlać go do naczynia żaroodpornego. Umieszczamy je w piekarniku i nastawiamy urządzenie na 250 stopni z funkcją termoobiegu. Po 30 minutach wyłączamy piekarnik, a gdy ostygnie, wyjmujemy naczynie i przemywamy urządzenie wilgotną ściereczką.
Czyszczenie piekarnika folią aluminiową
Bardzo brudny i zaschnięty piekarnik można też wyczyścić za pomocą folii aluminiowej. Wystarczy zmiąć ją w sporą kulkę, a następnie szorować nią resztki tłuszczu, używając jednocześnie pasty z sody oczyszczonej lub specjalnego mleczka do grilla. Dno piekarnika można też wyścielić folią aluminiową – po kilku użyciach piekarnika zaschnięty tłuszcz zmieni się w popiół, który wystarczy zmieść i wyrzucić.