Królowa jesiennego menu może zaszkodzić konkretnej grupie. Kto nie może jeść dyni?

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Dynia ma mnóstwo wartości odżywczych. Konkretna grupa powinna jej jednak unikać
Dynia ma mnóstwo wartości odżywczych. Konkretna grupa powinna jej jednak unikać123RF/PICSEL

W skrócie

  • Dynia jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, a jej pestki zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, osoby z cukrzycą, insulinoopornością powinny jej unikać.
  • Ostrożność należy zachować również w przypadku alergii pokarmowych i zespołu jelita drażliwego.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Dynia na zdrowie. Dlaczego warto włączyć ją do menu? Oto właściwości

Jesień to czas, kiedy dynie są w pełnej krasie
Sezon na dynie oficjalnie rozpoczęty123RF/PICSEL

Kiedy nie jeść dyni? Oto lista przeciwwskazań

Zobacz również:

Ewa gotuje: Zupa dyniowa z kurkami, pieczone piersi z gęsi, ciasto drożdżowe z gruszkamiPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?