Jak wyczyścić przypaloną brytfankę do pieczenia?

Brytfanny do pieczenia często brudzą się i przypalają. Nie oznacza to oczywiście, że nie nadają się do dalszego użytku. Można taką blaszkę wyczyścić i używać w dalszym ciągu. Jak więc wyczyścić blaszki? Wystarczą dwa składniki, które możesz znaleźć w swoim domu. Sprawdź skuteczny sposób na wyczyszczenie brytfanny do pieczenia poniżej.

czyszczenie brytfanki
czyszczenie brytfanki© Photogenica
soda z wodą
© Photogenica

Czego potrzebujesz? Wystarczy użyć jedynie dwóch składników. Pierwszy to soda oczyszczona, drugi woda utleniona. Oba składniki znajdują się w niemal każdym domu, a więc nie będzie problemu z ich dostępnością.

brytfanka spalona
© Photogenica

Weź tyle sody oczyszczonej  i wody utlenionej, aby uzyskać konsystencję gęstej pasty. Produkt należy nałożyć bezpośrednio po przygotowaniu, później traci swoje właściwości. Brytfankę rozgrzej delikatnie w piekarniku i nałóż pastę delikatnie wcierając ją w brytfannę. Całość pozostaw na około jedną do dwóch godzin.

czyste blaszki
© Photogenica

Po tym czasie weź gąbkę lub miękką szmatkę i namocz ją w ciepłej wodzie. Delikatnie pocierając wyczyść całą blaszkę. Jeżeli zabrudzenie nie zejdzie w całości i powtórz proces od początku. Teraz wystarczy wypłukać brytfannę w letniej wodzie i wytrzeć do sucha. Blaszka będzie jak nowa i gotowa do kolejnego użytku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas