Jak wzmocnić szkliwo zębów?

Mocne, zdrowe i białe zęby to marzenie wielu osób. Niestety na kondycję naszej jamy ustnej mają wpływ nie tylko zabiegi pielęgnacyjne czy zdrowy styl życia, ale też czynniki genetyczne. Z tego powodu szkliwo zębów u niektórych osób może mieć większą tendencję do demineralizacji i osłabienia. A to grozi próchnicą, kruszeniem się zębów, ich żółknięciem, a także szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości, na przykład nadwrażliwością na zimne lub gorące pokarmy. Jak wzmocnić szkliwo za pomocą naturalnych sposobów? Czy można je całkowicie odbudować?

Jak dbać o szkliwo zębów?
Jak dbać o szkliwo zębów? ©123RF/PICSEL

Czym jest szkliwo zębów?

Nadwrażliwość zębów
©123RF/PICSEL

Szkliwo to najtwardsza tkanka naszego organizmu, która składa się z minerałów, wody i związków organicznych (z czego aż 96% to fosforan wapnia). Jest gładka, przezroczysta i bezbarwna, a jej główną funkcją jest ochrona całej korony zęba przed czynnikami zewnętrznymi. Najgrubszą warstwą szkliwa pokryte są zęby żujące i zgryzowe, najcieńszą – brzegi zębów siecznych. Szkliwo jest bardzo istotną częścią zębów – chroni przed urazami mechanicznymi, ścieraniem się głębszych warstw zębów, a także szkodliwymi drobnoustrojami i substancjami chemicznymi. Zapobiega również powstawaniu przebarwień na zębach. Warto wiedzieć, że szkliwo nie regeneruje się samoistnie, a wszelkie uszkodzenia są nieodwracalne. Dlatego należy przede wszystkim dbać o profilaktykę i prawidłową higienę jamy ustnej od najmłodszych lat.

Jak może dojść do uszkodzenia szkliwa zębów?

Bruksizm - ochrona zębów
©123RF/PICSEL

Tkanka szkliwa zębów ściera się powoli i stopniowo – to naturalny proces zachodzący przez całe życie człowieka. Jednak czasem do uszkodzenia szkliwa dochodzi przedwcześnie, nawet w bardzo młodym wieku, co znacznie osłabia zęby i naraża nas na infekcje jamy ustnej. Główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta bogata w cukry. Zbyt duża ilość węglowodanów w diecie zmienia pH jamy ustnej i sprzyja namnażaniu się bakterii, a także demineralizacji szkliwa. Inną przyczyną jest zbyt gwałtowne mycie zębów twardą szczoteczką – może ono dodatkowo powodować nadmierne ścieranie się szkliwa. Do uszkodzenia wierzchniej warstwy zębów dochodzi także u osób zmagających się z bruksizmem, czyli nieświadomym zgrzytaniem zębami w nocy. Szkliwo uszkadza również kwaśne pożywienie (np. owoce), a także zgaga i refluks żołądka – treść pokarmowa cofa się do przewodu pokarmowego i jamy ustnej, co przyspiesza demineralizację szkliwa.

Jak objawia się uszkodzenie szkliwa?

Fluoryzacja zębów
©123RF/PICSEL

Jeśli szkliwo zostanie uszkodzone lub jego grubość się zmniejszy, możemy odczuwać szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Najczęściej jest to ból po spożyciu czegoś bardzo ciepłego lub zimnego, a także większa tendencja do pękania i kruszenia się zębów. Szybciej powstają też ubytki. Na zębach można zaobserwować przebarwienia oraz próchnicę.

Jak wzmocnić szkliwo zębów?

Uszkodzone szkliwo zębów nie zregeneruje się samoistnie. Konieczny jest specjalistyczny zabieg stomatologiczny polegający na remineralizacji szkliwa. Lekarz wypełnia ubytki w wierzchniej warstwie zębów za pomocą specjalnych substancji (nazywa się je sztucznym lub płynnym szkliwem). Szkliwo wzmocnimy także, stosując dietę antypróchniczą – ograniczyć należy słodycze, słodkie napoje oraz słone przekąski. Po zjedzeniu owoców lub napiciu się soku, powinno się umyć zęby lub przynajmniej przepłukać jamę ustną wodą. Po posiłkach wskazane jest żucie gumy do żucia bez cukru, co zapobiegnie suchości w jamie ustnej (sprzyja to erozji szkliwa). Ważne jest również spożywanie dużej ilości nabiału i produktów bogatych w witaminę D, wapń i fluor, który hamuje namnażanie się bakterii w jamie ustnej. Osoby z osłabionym szkliwem powinny też stosować specjalną pastę do zębów oraz używać szczoteczek z miękkim włosiem. Regularnie należy także odwiedzać dentystę, który zapobiegnie powstawaniu ubytków oraz przeprowadzi zabiegi wzmacniające szkliwo, np. fluoryzację.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas