Młode ziemniaki – inspiracje na dania, które pokochasz od pierwszego kęsa

Młode ziemniaki to klasyka polskiej kuchni
Młode ziemniaki to klasyka polskiej kuchniOleg Bannikov123RF/PICSEL

O co tyle szumu?

Zobacz również:

To nie są zwykłe kartofle

Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?

Kto powinien się nimi zainteresować?

Kolorowa sałatka z młodych ziemniaków, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, świeżych ziół i kawałków sera feta, podana na dużym talerzu z dodatkiem zielonej natki.
Młode ziemniaki to nieodłączny element wiosennych sałatek, zwłaszcza na grilla czy letni obiad w ogrodzieusermiuser123RF/PICSEL

Do czego pasują młode ziemniaki?

Trzy przepisy na młode ziemniaki

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pomidor malinowy
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, cytryna
  • Ziemniaki ugotuj i ostudź. Pokrój na ćwiartki. Ogórka pokrój w cienkie plasterki a pomidora w kawałki.
  • Wymieszaj jogurt, przeciśnięty czosnek, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj posiekany szczypiorek.
  • Polej składniki sosem, możesz je też wymieszać.
Złociste pieczone ziemniaki na drewnianej tacy, posypane świeżymi ziołami, obok zioła, główki czosnku oraz miska z kolorowym pieprzem na rustykalnym, drewnianym blacie.
Młode pieczone ziemniaczki to must-have wiosennego obiadu!CanvaProINTERIA.PL
  • 800 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
  • Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki.
  • Wymieszaj z oliwą, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
  • Ułóż na blasze. Piecz 30 minut w 200°C. Na koniec posyp parmezanem i zapiecz jeszcze 5 minut.
Pieczony łosoś podany z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz świeżym koperkiem jako dekoracja na rybie, obok w miseczce sos jogurtowy z dodatkiem plasterków ogórka i koperku.
Łosoś, młode ziemniaczki i sos koperkowy - idealny pomysł na zdrowy i lekki obiadCanvaProINTERIA.PL
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżego koperku
  • sól do smaku
  • 2 filety z łososia (ok. 150-200 g każdy)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: szczypta suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • 150 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • Umyj młode ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie w mundurkach, aż będą miękkie (ok. 15-20 minut w zależności od wielkości). Odcedź, dodaj masło i posiekany koperek, delikatnie wymieszaj.
  • Filety z łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż łososia po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty z zewnątrz i soczysty w środku. Możesz też upiec go w piekarniku: 180°C, ok. 15 minut.
  • W miseczce wymieszaj jogurt z musztardą, czosnkiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Schłodź chwilę w lodówce.
  • Na talerzu ułóż porcję ziemniaków, obok fileta z łososia, całość polej sosem koperkowym. Możesz dodać też sezonową sałatkę - np. z rukoli, pomidorków i ogórka

Zobacz również:

Patoplace na polskich osiedlach. Jak naprawić przestrzeń dla najmłodszych?INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?