Dbasz o linię? Oto najbardziej tuczące warzywa. Na którym miejscu są ziemniaki?
Warzywa to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów zdrowej diety, dlatego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej. Jednak osoby dbające o linię lub chcące pozbyć się zbędnych kilogramów powinny pamiętać, że niektóre z nich są wysokokaloryczne.

Oto najbardziej tuczące warzywa
Warzywa to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, ponadto zdecydowana większość warzyw powinna stanowić podstawę diety, nawet gdy dążymy do osiągnięcia upragnionej sylwetki. Jednak jak niemal w każdym produkcie spożywczym, w warzywach znajdują się węglowodany i określona wartość kaloryczna.
Do najbardziej kalorycznych warzyw zalicza się m.in. ziarna soi (w 100 g znajduje się 400 kcal), suszony groch, fasola, soczewica (w 100 g tych warzyw jest po 350 kcal). Z kolei w 100 g ziemniaków jest ok. 60-85 kcal. Należy pamiętać, że choć ziemniaki nie są najbardziej kalorycznym warzywem, to jednak mogą one być tuczące, gdy zalewamy je tłuszczem lub różnymi sosami.
W związku z tym, jeśli nie chcemy znacząco zwiększać kaloryczności ziemniaków, powinniśmy je spożywać bez dodatków, po wcześniejszej obróbce termicznej w postaci pieczenia lub gotowania.
Osoby skrupulatnie liczący kalorie, powinny uważać również m.in. na bób, brukiew, brukselkę, buraki, dynię, fasolkę (strączki), groszek zielony, jarmuż, kapustę czerwoną i włoską, marchew, pietruszkę, pory, salsefię i seler, ponieważ wskazane warzywa zawierają od 25 do 50 kcal w 100 g.
Zobacz również: Mało znane warzywo wspiera wątrobę i wspomaga trawienie. Dopiero zyskuje na popularności

Które warzywa są najmniej kaloryczne?
Warzywami, których kaloryczność nie przekracza 25 kcal w 100 g są: boćwina, brokuły, cebula, cykoria, grzyby, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta kiszona, ogórki, papryka, pomidor, rabarbar, rzepa, rzodkiewka, sałata, szparagi, szpinak.
Wymienione warzywa zasadniczo możemy spożywać bez ograniczeń w kontekście procesu odchudzania. Rzecz jasna, niezwykle istotne jest również to, co dodajemy do takich warzyw. Tłuste mięsa czy sosy mogą znacząco podnosić kaloryczność całego posiłku.