Jak złagodzić nieprzyjemny zapach czosnku?

Egipskie powiedzenie mówi, że trzech rzeczy nie da się ukryć: miłości, wielbłąda i... zapachu czosnku. Czosnek jest zdrowy, nadaje charakteru potrawom, ale ma jedną wadę - zapach, który wydziela się po jego zjedzeniu. Zbigniew T. Nowak zna odpowiedź, jak poradzić sobie z tą kwestią.

"Niektórzy radzą, by zaraz po jego spożyciu zaserwować sobie sporą porcję surówki lub sałatki z zieloną natką pietruszki, twarożku (koniecznie na dużym liściu sałaty) z dodatkiem aromatycznych ziół (np. liści kolendry, mięty pieprzowej, koperku)" - pisze w Zbigniew Tomasz Nowak w książce "Zdrowie i odporność. Reaktywacja".

Reklama

Można też zjeść 1-2 kwaskowate jabłka, wypić świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub grejpfruta, herbatkę z liści mięty pieprzowej, pokrzywy lub kopru włoskiego. Ewentualnie rozgryźć kilka ziaren kopru włoskiego, anyżu lub kawy. Sposobem na złagodzenie nieprzyjemnego zapachu może też być wypicie małej lampki wytrawnego wina gronowego.

"Mój przyjaciel prof. Aleksander Ożarowski polecał natomiast, aby cienkich plasterków czosnku nie gryźć, a od razu połykać (jak pastylki), popijając dużą ilością wody. Następnie zjeść posiłek" - Nowak dorzuca jeszcze jedną radę.

Zbigniew Tomasz Nowak jest znawcą roślin leczniczych, popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, apiterapii i zdrowej diety. "Zdrowie i odporność. Reaktywacja" to najnowsza książka jego autorstwa. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje