Jak zmiękczyć masło? Jest na to prosty sposób!
Wiele osób zastanawia się, czy przechowywać masło w lodówce, czy jednak nie. Wszystko przez to, że chcą, by zachowało świeżość na dłużej, ale nie lubią, gdy jest twarde. Istnieje proste rozwiązanie!
Jak zmiękczyć masło?
Przechowywanie masła w lodówce sprawi, że szybko się nie popsuje, ale za to po wyjęciu będzie twarde. Próba rozsmarowania takiego masła na kromce chleba to dla wielu osób istna zmora.
Decydują się więc na przechowywanie go poza lodówką, co w konsekwencji prowadzi do tego, że szybciej stanie się zjełczałe. Jak więc sprawić, by masło było zawsze gotowe do rozsmarowania?
Istnieje pewien sposób, który sprawi, że masło będzie miękkie i przy okazji się szybko nie popsuje. Wystarczy kostkę masła umieścić w pojemniku z przegotowaną i osoloną wodą. Sól sprawdzi się w roli konserwantu, a masło będzie zabezpieczone przed jełczeniem.
Jeśli jednak chcemy, by masło pozostawało w lodówce, to sposobem na szybkie rozmiękczenie będzie pokrojenie go w kostkę lub starcie na tarce. Sprawdzi się również kąpiel wodna.
Czytaj więcej:
Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała
Gorzkie emocje przełykamy z cukrem
Pięć najgorętszych dietetycznych mitów, które już czas włożyć między bajki
Zobacz także: