Jak zrobić kompost? Spraw, by twój ogród był bujny i zielony

Kompostownik w ogrodzie to bardzo przydatna rzecz, by umieścić tam resztki roślin. W ten sposób zrobisz w ogrodzie porządek i odpowiednio wykorzystasz pozostałości. Kompost jest bowiem idealnym nawozem dla okazów. Zawiera niezbędne minerały i witaminy do rozwoju upraw. Jak zrobić kompostownik? Wyjaśniamy.

Kompost warto mieszać z ziemią znajdującą się w ogrodzie
Kompost warto mieszać z ziemią znajdującą się w ogrodzie123RF/PICSEL

Co to jest kompost?

Kompost to organiczny nawóz otrzymywany z odpadów takich jak ścięta trawa, liście, kawałki warzyw i owoców, fusy z kawy itp. Proces produkcji kompostu polega na rozkładzie tych odpadów. Kompost to jeden z najlepszych sposobów na nawożenie roślin, ponieważ zawiera cenne składniki odżywcze: azot, fosfor i potas. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin i gleby. Poprawiają jej strukturę, zwiększają zdolność do zatrzymywania wody i zwiększają  jej ogólną jakość. Kompostowanie dobrze wpływa na środowisko, gdyż zmniejsza się ilość zanieczyszczeń.

Jak zrobić kompostownik?

Naturalny kompost to doskonały nawóz dla roślin
Naturalny kompost to doskonały nawóz dla roślin123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Aby wyprodukować kompost, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

Znajdź miejsce na kompostownik: musi być dobrze wentylowane. Zgromadź tam różne rodzaje odpadów organicznych, takie jak kawałki warzyw i owoców, fusy z kawy, ściętą trawę, liście i inne rośliny.

  • Rozdrobnij odpady organiczne, aby ułatwić proces rozkładu. Kompost musi być wilgotny, ale nie mokry. Przy okazji suchego okresu dodaj wodę, aby utrzymać wilgotność.

  • Przemieszaj zawartość kompostownika, aby zapewnić odpowiednie dotlenienie i przyspieszyć proces rozkładu składników. Kompost powinien być gotowy po około 6-12 miesiącach, w zależności od ilości odpadów organicznych, temperatury i wilgotności.
  • Gotowy kompost można wykorzystać jako naturalny nawóz do roślin w ogrodzie lub doniczkach. Pamiętaj, aby nie dodawać do kompostu mięsa, kości, tłuszczów ani produktów mlecznych, ponieważ mogą one przyciągać szkodniki i powodować nieprzyjemny zapach.
  • Zobacz:

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas