Jak zrobić sos do mięsa?
Sos do pieczeni stanie się gęsty jak krem i nabierze wyjątkowego smaku, jeśli dodasz do niego odrobinę piure ziemniaczanego. Zagęści sos także kromka czerstwego pieczywa razowego bez twardej skórki (dodaj ją odpowiednio wcześnie, by zdążyła się rozgotować).
Zastanawiasz się, co zrobić z resztą wytrawnego wina? Wlej go do pojemniczków, w których mrozisz lód. Kiedy będziesz przyrządzała sos do mięsa, dodaj winną kostkę. Sos zyska bardzo ciekawy, głęboki smak.
Nawet zwykły sos zyska wyjątkowy smak i aromat, a przy tym stanie się gęstszy, gdy dodasz do niego 2–3 łyżki wiórków kokosowych! Możesz wykorzystać taki sposób, kiedy podajesz tę samą pieczeń następnego dnia. Nowy sos odmieni jej smak!
Lśniący i gładki
Jeśli chcesz, by taki właśnie był twój sos, po zredukowaniu przetrzyj go przez sitko, a następnie podgrzej i rozpuść w nim łyżkę bardzo zimnego masła.
Jak odchudzić sos?
Zbyt tłusty sos łatwo pozbawisz nadmiernej ilości „oczek”. W papierowy ręcznik kuchenny zawiń kilka kostek lodu i zanurz w gorącym sosie. Tłuszcz błyskawicznie okrzepnie na papierze.
Leśny przysmak
Przyrządzając sosy z grzybów (także suszonych i mrożonych), zawsze dodawaj do nich zeszkloną na masełku cebulę. To delikatnie zaostrza i poprawia smak grzybów. Sos przypraw solą, pieprzem i rozmarynem.
Ekspresowe rady
Wywar jarzynowy lub mięsny, na którym robi się sos, możesz zastąpić kostkami bulionowymi. Ciepły sos, który zaczyna się rozwarstwiać, uratujesz, dodając odrobinę słodkiej śmietany.
Ser lub śmietanę, które są składnikami sosu, zawsze dodawaj na końcu. Do gotowania sosów najlepsze są garnki z grubym dnem. Zioła dodawaj jako ostatnie.
Hanna Szymanderska - autorka wielu książek kulinarnych