Jak zrobić wywar z liści laurowych: Na co pomaga?
W starożytności ich wieńce zdobiły skronie zwycięzców, dziś dodajemy je do zup i dań mięsnych - chodzi oczywiście o liście laurowe. Ta popularna przyprawa przysłuży się twojej wątrobie, pomoże obniżyć poziom cukru i przyspieszy odchudzanie. Napar z liści laurowych złagodzi też bóle reumatyczne i artretyczne.
Napar z liści laurowych: Właściwości
Wawrzyn szlachetny jest szczególnie ceniony przez kucharzy ze względu na charakterystyczny aromat jego liści, tymczasem napar z liścia bobkowego może być także remedium na wiele dolegliwości. Od lat medycyna ludowa - szczególnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, skąd pochodzi laur - zaleca napar z liści laurowych jako środek wspomagający pracę wątroby i nerek, poprawiający trawienie, przyspieszający metabolizm, wspomagający leczenie niestrawności i bólów żołądka. Herbatka z liścia bobkowego pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzi infekcje dziąseł i jamy ustnej. Napój z liści wawrzynu pomaga łagodzić bóle reumatyczne i podagrę. Laur ma też działanie moczopędne i napotne.
Jak zrobić wywar z liści laurowych?
Pięć gramów liści laurowych pokrusz, zalej szklanką wrzątku i gotuj przez pięć minut. Następnie odstaw na pięć - sześć godzin, a po tym czasie przecedź. Tak przygotowany wywar pij małymi łykami po łyżce przez cały dzień. Kurację stosuj nie dłużej niż trzy dni. Od jej zakończenia do rozpoczęcia kolejnej powinno minąć przynajmniej pięć dni. Nigdy nie wypijaj całego naparu od razu, może to bowiem spowodować krwotok.
Napar z liści laurowych: Przeciwwskazania
Choć napar z liści laurowych ma wiele pozytywnych efektów, to jednak nie każdy może go stosować. Jeśli chcesz stosować herbatkę z liści bobkowych, a leczysz się na cukrzycę, to ze względu na ryzyko wystąpienia hipoglikemii powinieneś skonsultować to z lekarzem. Napar z liścia laurowego nie jest zalecany także osobom z zaburzeniami krzepnięcia krwi - istnieje bowiem ryzyko wystąpienia krwotoku.