Jakich produktów nie wkładać do mikrofalówki?

Większość z nas używa na co dzień kuchenek mikrofalowych. Wykorzystujemy je zazwyczaj do podgrzewania lub odmrażania żywności. Jednak mikrofalówki często się psują w wyniku złego użytkowania. Jednym z najpopularniejszych powodów jest wkładanie do mikrofali nieodpowiedniej żywności lub materiałów. Sprawdźmy, czego nie powinniśmy podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych, by służyły nam przez lata.

article cover
©123RF/PICSEL

Jajka w skorupkach

©123RF/PICSEL

Nie jest ważne, czy surowe, ugotowane na miękko czy na twardo. Jajka w skorupce pod żadnym pozorem nie mogą znaleźć się w mikrofalówce. Powód jest bardzo prosty. Podczas podgrzewania ciśnienie w skorupkach jajka szybko rośnie, czego konsekwencją może być rozsadzenie jajka wewnątrz mikrofali.

Smażone potrawy

©123RF/PICSEL

Kto z nas nie podgrzewa w mikrofali kotleta z niedzieli lub innych uprzednio smażonych potraw? Robimy to często nie mając pojęcia, że może skończyć się to tragicznie. Warto pamiętać, że tłuszcze bardzo szybko się rozgrzewają. Podczas podgrzewania smażonych i tłustych potraw w mikrofalówce tłuszcz może się zapalić i wywołać nawet pożar.

Papryczki chili

Papryczki chili zawierają kapsaicynę, która odpowiedzialna jest za ich ostry smak. Mało kto o tym wie, ale w trakcie obróbki termicznej uwalnia się z papryczek kapsaicyna. Po otwarciu mikrofalówki do naszego nosa i oczu może dostać się ostry podmuch, który często jest powodem poparzeń. Również sok wydobywający się z papryczek chili może być niebezpieczny dla zdrowia, dlatego warto unikać podgrzewania papryczek w mikrofalówce.

Owoce

Warto wiedzieć, że żadne z owoców nie nadają się do podgrzewania w mikrofali. W wyniku kontaktu z wysoką temperaturą mogą się po prostu rozpryskać i uszkodzić ścianki kuchenki.

Produktów zapakowanych w folię aluminiową

©123RF/PICSEL

Podgrzewanie produktów w folii aluminiowej to jeden z najbardziej popularnych błędów, które popełniamy podczas korzystania z kuchenek mikrofalowych. Przedmioty metalowe zwiększają ilość fal magnetycznych w mikrofali. Jeśli nie wyciągniemy w odpowiednim czasie folii z kuchenki, może dojść do wybuchu.

Żywność w styropianowych opakowaniach

Z kolei podgrzewanie żywności w styropianowych opakowaniach może prowadzić do ich stopienia się. W efekcie zupa lub inna potrawa rozleją się w mikrofalówce.

Zdobione naczynia

Do kuchenek mikrofalowych nie powinniśmy również wkładać naczyń posrebrzanych i pozłacanych. To metale, które pod wpływem wysokiej temperatury i prądu mogą powodować iskrzenie, a nawet pożar.

Zamknięte naczynia

To również jeden z najczęstszych błędów, które popełniamy podczas użytkowania mikrofalówek. Podgrzewanie żywności w zamkniętych pojemnikach lub słoikach może przede wszystkim doprowadzić do rozerwania naczynia i wybuchu.

Podczas następnego korzystania z mikrofalówki warto pamiętać o tych popularnych błędach, których efekty mogą być tragiczne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas