Jedno z najstarszych warzyw na świecie. Wymiata toksyny i chroni jelita

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dlaczego warto jeść seler naciowy?
Dlaczego warto jeść seler naciowy?123RF/PICSEL

Jak smakuje seler naciowy?

Co daje jedzenie selera naciowego?
Co daje jedzenie selera naciowego?123RF/PICSEL

Niskokaloryczny i zdrowy. Właściwości odżywcze selera naciowego

Usuwa toksyny, chroni jelita. Kto szczególnie polubi seler naciowy?

Włącz do diety seler naciowy, by szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów
Włącz do diety seler naciowy, by szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów123RF/PICSEL

Jak jeść? Szczypta kulinarnych pomysłów na seler naciowy

  • Na surowo: Pokrojony w słupki stanowi doskonałą przekąskę, którą można podawać z jogurtem naturalnym lub hummusem.
  • Do sałatek: Wprowadza chrupiący i wyrazisty element. W dodatku ze względu na swój kolor prezentuje się bardzo apetycznie.
  • W koktajlach: Świeży smak selera naciowego bardzo dobrze komponuje się z zielonymi koktajlami, w których składzie goszczą np. szpinak i kiwi.
  • W zupach i bulionach: Warzywo może być wykorzystywane jako składnik aromatycznych bulionów, zup i dań duszonych — zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.
„Ewa gotuje”: Sałatka obiadowaPolsatPolsat