Jedno z najstarszych warzyw na świecie. Wymiata toksyny i chroni jelita

Seler naciowy to nie tylko zdrowy, ale też niezwykle uniwersalny składnik diety. Znajdujące się w nim bogactwo witamin, minerałów i błonnika czyni go idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Świeży, orzeźwiający smak sprawia, że seler naciowy można spożywać na wiele sposobów – od surowej przekąski po dodatek do wyszukanych potraw.

Dlaczego warto jeść seler naciowy?
Dlaczego warto jeść seler naciowy?123RF/PICSEL

Jak smakuje seler naciowy?

Eksperymenty kulinarne warto rozpocząć od poznania ciekawostek na temat selera naciowego. Kto wie, może błyśniesz wiedzą podczas posiłku w towarzystwie domowników? Jest uznawany za jedno z najstarszych warzyw znanych ludzkości. W starożytnym Egipcie w jadłospisie uwzględniano dziko rosnący seler. Uprawiano go już w starożytnej Grecji oraz Rzymie.

Czas przejść do degustacji. Seler naciowy cechuje się świeżym, orzeźwiającym smakiem z delikatną nutą goryczki i pikanterii. Chrupiąca struktura sprawia, że doskonale nadaje się do spożywania na surowo, jak i w daniach na ciepło. Często znajduje miejsce w przepisach na sałatki i koktajle.

Co daje jedzenie selera naciowego?
Co daje jedzenie selera naciowego?123RF/PICSEL

Niskokaloryczny i zdrowy. Właściwości odżywcze selera naciowego

Szukasz pomysłu na odświeżenie swojego jadłospisu na wiosnę? Być może chcesz jeść nieco lżej? Seler naciowy jest niskokaloryczny, więc stanowi idealną przekąską dla osób dbających o linię. Z kolei obecność błonnika w składzie zapewnia uczucie sytości po posiłku i sprzyja utrzymaniu stabilnego poziomu cukru.

Warzywo zawiera witaminy A, C oraz z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiają kondycję skóry i metabolizmu. W selerze naciowym nie brakuje również potasu, wapnia i magnezu, które biorą udział w regulowaniu ciśnienia tętniczego i wspierają pracę mięśni, w tym serca.

Usuwa toksyny, chroni jelita. Kto szczególnie polubi seler naciowy?

Włączenie selera naciowego do codziennej diety przyniesie wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim okazuje się sprzymierzeńcem układu trawiennego. Zapobiega zaparciom i dba o stan jelit, zapobiegając zaleganiu złogów.

Seler naciowy charakteryzuje się łagodnym działaniem moczopędnym, co z kolei jest ważne z punktu widzenia eliminacji toksyn z organizmu. Posiłki z selerem szczególnie docenimy zwłaszcza podczas odchudzania. Okaże się też dużym wsparciem, gdy zmieniamy na lepsze dotychczasowe nawyki, wśród których nie brakowało opierania swoich posiłków o niezdrowe, kaloryczne i wysoko przetworzone produkty.

Włącz do diety seler naciowy, by szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów
Włącz do diety seler naciowy, by szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów123RF/PICSEL

Jak jeść? Szczypta kulinarnych pomysłów na seler naciowy

W przypadku tego warzywa można popuścić wodze kulinarnej fantazji. Nie czujesz się w kuchni aż tak pewnie, gdy próbujesz czegoś nowego? Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać seler naciowy.

  • Na surowo: Pokrojony w słupki stanowi doskonałą przekąskę, którą można podawać z jogurtem naturalnym lub hummusem.
  • Do sałatek: Wprowadza chrupiący i wyrazisty element. W dodatku ze względu na swój kolor prezentuje się bardzo apetycznie.
  • W koktajlach: Świeży smak selera naciowego bardzo dobrze komponuje się z zielonymi koktajlami, w których składzie goszczą np. szpinak i kiwi.
  • W zupach i bulionach: Warzywo może być wykorzystywane jako składnik aromatycznych bulionów, zup i dań duszonych — zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.
„Ewa gotuje”: Sałatka obiadowaPolsat