Nie tak znane jak chia czy siemię lniane. Dobre dla sercowców i cukrzyków

Nasiona słodkiej bazylii wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów.
Nasiona słodkiej bazylii wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów.123RF/PICSEL

Właściwości nasion słodkiej bazylii

Nasiona słodkiej bazylii
Nasiona słodkiej bazylii123RF/PICSEL

Nasiona bazylii do picia - jak stosować?

Jak często stosować nasiona bazylii?

Przepisy z nasionami słodkiej bazylii

  • 1 łyżeczka nasion słodkiej bazylii
  • szklanka wody
  • sok z połowy cytryny
  • miód lub cukier do smaku
  • 2 łyżeczki nasion bazylii
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • owoce sezonowe

Gdzie kupić nasiona słodkiej bazylii i jaka jest ich cena?

Nasiona słodkiej bazylii a chia i siemię lniane - czym się różnią?

  • Nasiona chia są bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3 i wapń. Nasiona bazylii zawierają mniej tłuszczu, ale więcej błonnika rozpuszczalnego.
  • Siemię lniane charakteryzuje się większą ilością kwasów omega-3 i lignanów - przeciwutleniaczy wspierających gospodarkę hormonalną. Nasiona bazylii natomiast są lżejsze w trawieniu i mniej kaloryczne.
Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika
Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika123RF/PICSEL

Skutki uboczne stosowania nasion słodkiej bazylii

  • wzdęcia, bóle brzucha lub biegunki spowodowane dużą ilością błonnika,
  • reakcje alergiczne u osób uczulonych na rośliny z rodziny jasnotowatych,
  • obniżenie poziomu cukru we krwi, co może być niebezpieczne dla osób z hipoglikemią lub cukrzycą, przyjmujących leki.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?