Nie tak znane jak chia czy siemię lniane. Dobre dla sercowców i cukrzyków

Oprac.: Agnieszka Boreczek

Nasiona słodkiej bazylii wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów.
Nasiona słodkiej bazylii wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów.123RF/PICSEL

Właściwości nasion słodkiej bazylii

Nasiona słodkiej bazylii
Nasiona słodkiej bazylii123RF/PICSEL

Nasiona bazylii do picia - jak stosować?

Zobacz również:

    Jak często stosować nasiona bazylii?

    Przepisy z nasionami słodkiej bazylii

    • 1 łyżeczka nasion słodkiej bazylii
    • szklanka wody
    • sok z połowy cytryny
    • miód lub cukier do smaku
    • 2 łyżeczki nasion bazylii
    • 200 ml mleka kokosowego
    • 1 łyżeczka miodu
    • owoce sezonowe

    Gdzie kupić nasiona słodkiej bazylii i jaka jest ich cena?

    Nasiona słodkiej bazylii a chia i siemię lniane - czym się różnią?

    • Nasiona chia są bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3 i wapń. Nasiona bazylii zawierają mniej tłuszczu, ale więcej błonnika rozpuszczalnego.
    • Siemię lniane charakteryzuje się większą ilością kwasów omega-3 i lignanów - przeciwutleniaczy wspierających gospodarkę hormonalną. Nasiona bazylii natomiast są lżejsze w trawieniu i mniej kaloryczne.
    Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika
    Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika123RF/PICSEL

    Skutki uboczne stosowania nasion słodkiej bazylii

    • wzdęcia, bóle brzucha lub biegunki spowodowane dużą ilością błonnika,
    • reakcje alergiczne u osób uczulonych na rośliny z rodziny jasnotowatych,
    • obniżenie poziomu cukru we krwi, co może być niebezpieczne dla osób z hipoglikemią lub cukrzycą, przyjmujących leki.

    Zobacz również:

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?