Jedzono je w zakładowych stołówkach i barach mlecznych. Dziś niewielu to pamięta

Oprac.: Karolina Iwaniuk
Kotlety mielone mają wielu fanów, ale czy można zrobić je w wersji bezmięsnej? Oczywiście, że tak. Kotlety warzywne albo jajeczne swego czasu były niezwykle popularne zwłaszcza w barach mlecznych i w pracowniczych stołówkach z kilku powodów. Dziś jednak rzadko się je podaje, a szkoda, bo to doskonały pomysł na bezmięsny obiad.

Skąd pomysł na takie kotlety? Wyjaśnienie jest proste
Kotlety warzywne i jajeczne były szczególnie popularne w Polsce w czasach PRL-u, zwłaszcza w latach 50.-80. XX wieku. Dlaczego jednak nie zwykłe kotlety mielone z mięsa wieprzowego, czy drobiowego, a właśnie kotlety warzywne lub jajeczne?
Zobacz również:
Wynikało to głównie z trudności w dostępie do mięsa, które było drogie i reglamentowane. Panie domu w tamtych czasach wykazywały się niezwykłą pomysłowością i starały się sprytnie zastępować wiele niedostępnych w Polsce produktów spożywczych innymi, które były w zasięgu ich możliwości.
Kotlety te pojawiały się nie tylko w domowym zaciszu, ale także w stołówkach szkolnych i zakładowych. Tam także często szukano tańszych alternatyw, które mogły zastąpić kotlety mielone.
Jednak historia tego typu dań sięga jeszcze wcześniejszych czasów - już w kuchni chłopskiej i szlacheckiej znane były różne formy kotletów bezmięsnych, np. z kaszy, ziemniaków czy jajek. W okresie międzywojennym jadano je jako dania postne.
Pochodzenie tych kotletów jest związane z tradycyjną kuchnią biedniejszej ludności w różnych krajach Europy, gdzie dania mięsne były rzadkością. Podobne potrawy znaleźć można w kuchni rosyjskiej (kotlety kartoflane), ukraińskiej - deruny z dodatkiem jajek, czy niemieckiej - Gemüsefrikadellen.
Obecnie kotlety warzywne i jajeczne wróciły do łask dzięki rosnącej popularności diety roślinnej i wegetariańskiej.
Jak zrobić kotlety warzywne lub jajeczne? To banalny pomysł na obiad

Kotlety jajeczne lub warzywne to naprawdę prosty i szybki pomysł na obiad. Sprawdzi się także u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Aby przygotować kotlety jajeczne potrzebujemy:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, opcjonalnie natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Wymieszać z surowym jajkiem, masłem i bułką tartą.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Z kolei kotlety warzywne występują w różnej formie. Mogą być zrobione tylko z dodatkiem jednego warzywa, np. kotlety cukiniowe, kalafiorowe, ale mogą być także wielowarzywne. W takim przypadku potrzebujemy:
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ cebuli
- ½ szklanki kaszy jaglanej lub bułki tartej
- 1 surowe jajko
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Warzywa ugotować i rozgnieść na puree.
- Dodać kaszę jaglaną lub bułkę tartą, wymieszać.
- Doprawić i dodać jajko.
- Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
Pojawia się także pytanie, czy kotlety warzywne mogą być zdrowszą wersją kotletów mięsnych? Owszem, jeżeli tylko ograniczymy ilość tłuszczu, to możemy skorzystać z większej ilości błonnika w takich wegetariańskich kotletach. Są także lżejsze i łatwiejsze do strawienia i dostarczają witamin i minerałów z warzyw i kasz.