Jej owoce to prozdrowotna bomba. Z jednego krzaka da się zebrać do 3 kg owoców

Żurawina jest niezwykle popularną rośliną, której używa się w gastronomii i ziołolecznictwie. Krzew można sadzić wczesną wiosną. Jej owoce mają prozdrowotne właściwości i mogą pomóc na wiele dolegliwości związanych z układem krążenia i nie tylko. Jak zacząć uprawiać tę roślinę w swoim ogródku? Poznaj wymagania i sposoby pielęgnacji żurawiny oraz dowiedz się, którą odmianę warto wybrać.

Jak uprawiać żurawinę w ogródku?
Jak uprawiać żurawinę w ogródku?123RF/PICSEL

  • Owoce żurawiny sprawiają, że roślina może być pięknym krzewem dekoracyjnym, który doda wyjątkowego uroku w ogrodzie
  • Żurawina może dawać naprawdę duże plony. Z jednego krzaka da się zebrać od 2 do 3 kg owoców

Uprawa żurawiny – wymagania i pielęgnacja

Uprawa żurawiny zaczyna się wczesną wiosną – zwykle trwa od początku kwietnia do czerwca. Sadzonki należy umieścić w ziemi w odległości około 30 cm od siebie. Warto wybrać dla nich stanowiska odpowiednio nasłonecznione.

Roślina będzie dobrze rosnąć w kwaśnej ziemi próchniczej o pH poniżej 5 (najlepiej 3,5-4,5). Gleba musi gromadzić odpowiednią ilość wody i być dobrze przepuszczalna. Krzewinkę można sadzić na terenach podmokłych lub torfowiskach. Pomocne może okazać się stworzenie osobnej warstwy z podłoża torfowego.

Jak pielęgnować żurawinę? Ważne jest umiarkowane podlewanie za pomocą miękkiej wody, która nie podniesie pH ziemi. Warto również wysypać na podłożę ściółkę z kory. Dzięki niej można zapobiec rozwojowi chwastów i utrzymać prawidłową wilgotność gleby.

Jaką żurawinę sadzić w ogrodzie? Najlepiej wybrać odmianę wielkoowocową.
Jaką żurawinę sadzić w ogrodzie? Najlepiej wybrać odmianę wielkoowocową. REDA&CO / ContributorGetty Images

Jaką żurawinę sadzić w ogrodzie?

Istnieje kilka odmian żurawiny. Dziko rosnącym gatunkiem jest żurawina drobnoowocowa, która porasta tereny bagienne i podmokłe. Jednak w Polsce najczęściej uprawia się żurawinę wielkoowocową. Wyróżniamy jej kilka rodzajów, które różnią się od siebie wielkością, wyglądem liści i czasem dojrzewania owoców. Są to odmiany takie jak:

  • Howes
  • Ben Lear 
  • Early Black
  • McFarlin
  • Stevens

Dlaczego częściej sadzi się w ogrodach żurawinę wielkoowocową? Odpowiedź jest prosta – chodzi o owoce, które w tej odmianie mogą mieć średnicę nawet 20 mm. Z jednego krzewu da się zebrać około 2-3 kg plonu. Zbiory zaczynają się we wrześniu i mogą trwać nawet do listopada.

Żurawina – drogocenne właściwości

Owoce żurawiny mają wiele drogocennych właściwości, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie i nie tylko. Są one źródłem witaminy C, E, K i A oraz składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas czy mangan. Jej regularna konsumpcja może przyczynić się do poprawy zdrowia. Żurawina ma swój udział między innymi w:

  • obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
  • poprawie pracy układu krążenia
  • zmniejszeniu dolegliwości związanych z układem moczowym; 
  • obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób dziąseł
  • łagodzeniu dolegliwości reumatycznych.
Z żurawiny można zrobić pyszny sos do deserów lub mięs.
Z żurawiny można zrobić pyszny sos do deserów lub mięs.123RF/PICSEL

Ponadto owoce żurawiny zawierają flawonoidy, które są przeciwutleniaczami. Blokują one powstawanie wolnych rodników i chronią organizm przed nowotworami. Owoce można spożywać w formie dżemów, konfitur (dodatek do deserów i mięs) lub naparów.

Czytaj też:

Niedoceniany owoc. Żurawina ma wyjątkowe właściwościInteria.tv