Kakao może poważnie zaszkodzić! Na co uważać?

Ważne jest, by kakao było dobrej jakości i nie zawierało domieszki cukru
Ważne jest, by kakao było dobrej jakości i nie zawierało domieszki cukru123RF/PICSEL
  • Kakao jest zmielonym proszkiem nasion owoców kakaowca, drzewka rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej.
  • Ziarna kakao mają liczne właściwości odżywcze. Są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Tego samego nie można jednak powiedzieć o granulowanym odpowiedniku, który można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Dlaczego należy na niego uważać?

Kakao błyskawiczne może poważnie zaszkodzić!

Puste kalorie i pogorszenie koncentracji

Kakao w proszku może być bardzo szkodliwe dla zdrowia
Kakao w proszku może być bardzo szkodliwe dla zdrowia123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat