Kakao może poważnie zaszkodzić! Na co uważać?
Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Kakao kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkim napojem z dzieciństwa. Prawdziwe posiada wiele prozdrowotnych właściwości, jednak tego samego nie można powiedzieć o jego rozpuszczalnym odpowiedniku instant. Kakao w proszku może być bardzo szkodliwe dla zdrowia!
Kakao błyskawiczne może poważnie zaszkodzić!
Kakao instant w proszku lub granulkach jest dziś dostępne na niemal wszystkich półkach sklepowych. Jest smaczne, a dodatkowo można je szybko i łatwo przygotować. Na tym jednak kończą się jego zalety.
W składzie rozpuszczalnego kakao znajdziemy między innymi sól, cukier, sztuczne aromaty, emulgatory, węglan wapnia i węglan magnezu. Pijąc kakao instant lub podając je swoim dzieciom, powinniśmy mieć świadomość, jak wiele cukru zawiera ten produkt. W 100 g kakao instant znajduje się aż 85 g cukru!
Produkty bogate w cukier, spożywane regularnie, zwiększą ryzyko nadwagi i otyłości, ale również cukrzycy, próchnicy czy niektórych nowotworów.
Puste kalorie i pogorszenie koncentracji
Napój kakaopodobny wypity o poranku zafunduje nam mnóstwo pustych kalorii. Nie dostarczy do organizmu żadnych wartości odżywczych i odpowiedniej dawki energii. Dodatkowo - pogorszy naszą koncentrację.
Co więc zrobić, jeśli mamy ochotę na kakao? Przede wszystkim zwracajmy uwagę na skład kupowanego przez nas produktu. Najlepiej sięgnąć po prawdziwe kakao, które ma ciemny kolor. Produkt, który powstaje na bazie ziaren z owoców kakaowca właściwego korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, zmniejszając krzepliwość krwi i obniżając ciśnienie tętnicze. Dodatkowo, opóźnia proces starzenia się organizmu i podnosi odporność.
Zobacz również: Dodaj do kawy zamiast cukru. Niesamowite działanie