Dodaj do kawy zamiast cukru. Niesamowite działanie

Wolisz kawę bez cukru i mleka, ale przeszkadza ci jej charakterystyczna gorycz? Okazuje się, że dodanie do kawy szczypty soli może zdziałać cuda. Nie tylko zniweluje nieprzyjemną dla niektórych gorycz, ale również inne zalety dodania jej do kawy mogą cię przekonać do tego triku.

Jak łatwo zniwelować gorycz kawy?
Jak łatwo zniwelować gorycz kawy?123RF/PICSEL

Wśród miłośników kawy znajdą się tacy kawosze, którzy uwielbiają charakterystyczną gorycz w świeżo palonym espresso lub kwaśny posmak w kawie przelewowej. Niektórzy nie przepadają za tymi smakami i niwelują je cukrem lub mlekiem. Jeśli należysz do tej grupy, ale nie chcesz, by kawowy napój był wysokokaloryczny, jest inny trik, który pomoże pozbyć się charakterystycznej goryczy.

Skąd gorycz w kawie?

Zacznijmy od tego, skąd w ogóle bierze się intensywny, gorzki smak w kawie. Gorycz kawy pochodzi głównie od związków, które się w niej znajdują. Są do laktony kwasu chlorogenowego i fenylindany Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym jej smak będzie bardziej intensywny i gorzki. Zatem wbrew powszechnej opinii, to nie kofeina czyni kawę gorzką. Ona jest odpowiedzialna jedynie w 15 proc. za smak kawy, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez naukowców Politechniki Monachijskiej.

Innymi czynnikami, które również wpływają na nieprzyjemną czasem gorycz kawy, mogą być m.in. zbyt drobne mielenie ziaren, zbyt mały stosunek wody do ziaren oraz używanie wrzącej wody do zaparzania kawy.

Sól zamiast cukru do kawy

Okazuje się, że gorycz kawy można "zdusić", używając szczypty soli do filiżanki kawy. Jak to działa? Na języku znajduje się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w stanie zidentyfikować 5 podstawowych smaków - słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. W momencie spożywania pokarmu, wywoływana jest na naszym języku reakcja chemiczna, która przekazywana jest mózgu i w ten sposób jesteśmy w stanie rozpoznać smak pokarmów i napojów. Biologiczny mechanizm powstawania smaków słodkich, słonych, kwaśnych i umami jest podobny.  Inaczej jest jednak w przypadku smaku słonego. Zamiast normalnej reakcji, kubki smakowe uwalniają jon wapnia, który wysyła do mózgu informację "ostrzegawczą" mówiącą o tym, że spożywamy coś, co ma gorzki smak. Jest to uzasadnione ewolucyjnie, bowiem trujące rośliny i związki chemiczne zazwyczaj mają właśnie gorzki smak. Sól jednak zastępuje reakcję na gorycz na kubkach smakowych, zmniejszając w ten sposób nieprzyjemny smak.

Ten - dla nas być może nowy trik - stosuje się od dawna w północnej Skandynawii, na Syberii, w Turcji i na Węgrzech.

Inne zalety dodawania szczypty soli do kawy

Poza aspektem smakowym, dodawanie szczypty soli do kawy ma również inne zalety. Po pierwsze, zastępując cukier  solą, czynimy kawę mniej kaloryczną. To szczególnie dobry sposób, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Sól w kawie pomoże również uzupełnić deficyty sodu, który organizm traci i wypłukuje właśnie podczas picia kawy.

***

Czytaj również:

Zobacz także:

"Sobota na Love Island": Jak szukać, żeby znaleźć miłość? Rozmowa z ekspertkamiPOLSAT GO
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas