Czerwień allura może powodować raka? Barwnik zakazany w kilku krajach
Jak powszechnie wiadomo, sztuczne barwniki nie należą do zdrowych dodatków do żywności. Niektóre jednak są szczególnie szkodliwe dla naszego organizmu. Tak jest w przypadku czerwieni allura, czyli barwnika E129. Dlaczego lepiej go unikać i gdzie wystepuje?
Czerwień allura jest syntetycznym barwnikiem azotowym. Oznaczony jest symbolem E129 i występuje pod postacią soli sodowej. Posiada charakterystyczną czerwoną barwę i ma wysoką odporność na światło i temperaturę, a także dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Okazuje się, że barwnik ten jest niezwykle szkodliwy dla naszego zdrowia z uwagi na działanie rakotwórcze. Przeprowadzono kilka badań naukowych, z których wynika, że zawarta w nim p-krezydyna może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.
Czerwień allura znajduje się w produktach takich jak:
- napoje gazowane i niegazowane,
- cukierki,
- żelki,
- gotowe ciastka,
- galaretki w proszku,
- płatki zbożowe,
- herbatniki czekoladowe,
- kasze,
- przetwory mięsne.
Szkodliwy barwnik został już całkowicie zakazany w kilku krajach (Danii, Belgii, Niemczech, Francji, Norwegii, Szwajcarii, Szwecji i Australii). Natomiast w całej Unii Europejskiej jest dopuszczony do użytku jedynie przy produkcji wyrobów cukierniczych i produktów mięsnych. Na produkty zawierające czerwień allura powinny szczególnie uważać osoby ciepiące na astmę, bowiem barwnik może zaostrzać objawy tej choroby. Z kolei u dzieci jego nadmiar barwnika może wywoływać nadpobudliwość psychoruchową, czyli ADHD.
***
Zobacz również:
JAK ZROBIĆ NATURALNE BARWNIKI SPOŻYWCZE?
Jakie barwniki spożywcze mogą powodować kłopoty ze zdrowiem?