Reklama

Czerwień allura może powodować raka? Barwnik zakazany w kilku krajach

Jak powszechnie wiadomo, sztuczne barwniki nie należą do zdrowych dodatków do żywności. Niektóre jednak są szczególnie szkodliwe dla naszego organizmu. Tak jest w przypadku czerwieni allura, czyli barwnika E129. Dlaczego lepiej go unikać i gdzie wystepuje?

Czym jest czerwień allura?

Czerwień allura jest syntetycznym barwnikiem azotowym. Oznaczony jest symbolem E129 i występuje pod postacią soli sodowej. Posiada charakterystyczną czerwoną barwę i ma wysoką odporność na światło i temperaturę, a także dobrze rozpuszcza się w wodzie. 

Okazuje się, że barwnik ten jest niezwykle szkodliwy dla naszego zdrowia z uwagi na działanie rakotwórcze. Przeprowadzono kilka badań naukowych, z których wynika, że zawarta w nim p-krezydyna może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.

Gdzie występuje czerwień allura?

Czerwień allura znajduje się w produktach takich jak:

Reklama
  • napoje gazowane i niegazowane, 
  • cukierki, 
  • żelki, 
  • gotowe ciastka, 
  • galaretki w proszku, 
  • płatki zbożowe, 
  • herbatniki czekoladowe, 
  • kasze,
  • przetwory mięsne.

Kto powinien uważać na czerwień allura?

Szkodliwy barwnik został już całkowicie zakazany w kilku krajach (Danii, Belgii, Niemczech, Francji, Norwegii, Szwajcarii, Szwecji i Australii). Natomiast w całej Unii Europejskiej jest dopuszczony do użytku jedynie przy produkcji wyrobów cukierniczych i produktów mięsnych. Na produkty zawierające czerwień allura powinny szczególnie uważać osoby ciepiące na astmę, bowiem barwnik może zaostrzać objawy tej choroby. Z kolei u dzieci jego nadmiar barwnika może wywoływać nadpobudliwość psychoruchową, czyli ADHD. 

***

Zobacz również:

JAK ZROBIĆ NATURALNE BARWNIKI SPOŻYWCZE?

Jakie barwniki spożywcze mogą powodować kłopoty ze zdrowiem?

BARWNIKI SPOŻYWCZE. KTÓRE Z NICH SĄ NIEBEZPIECZNE?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rakotwórcze substancje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy