Kawa, która przedłuża życie. Włoscy stulatkowie piją ją codziennie

Oprac.: Anna Czowalla

Espresso możemy pić nawet trzy razy dziennie
Espresso możemy pić nawet trzy razy dziennie123RF/PICSEL

Kawa espresso - dlaczego warto ją pić? Jakie ma właściwości?

  • ochrona układu sercowo-naczyniowego: badania opublikowane w Nutrients wykazują, że polifenole obecne w kawie, czyli np. kwas chlorogenowy, mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, poprawiają ich elastyczność i zapobiegają osadzaniu się blaszek miażdżycowych;
  • opóźnianie procesów starzenia: przeciwutleniacze zawarte w espresso neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się komórek. Ich działanie wspomaga regenerację skóry, poprawia jej kondycję i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Regularne spożywanie kawy redukuje także stany zapalne w organizmie, co przekłada się na lepsze zdrowie ogólne;
  • wsparcie układu nerwowego - kofeina stymuluje układ nerwowy, poprawiając koncentrację, pamięć i szybkość reakcji. Co więcej, badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease (2022) wskazują, że regularne i umiarkowane spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson o około 20-25%;
  • przyspieszanie metabolizmu - kofeina zawarta w espresso zwiększa termogenezę, czyli proces spalania kalorii w organizmie. Regularne spożywanie kawy może wspierać utratę masy ciała oraz poprawiać wyniki treningów fizycznych, zwiększając wytrzymałość i wydolność organizmu.
Badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease (2022) wskazują, że regularne i umiarkowane spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych
Badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease (2022) wskazują, że regularne i umiarkowane spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnychCanva ProINTERIA.PL

Czy picie espresso jest zdrowe?

Czy espresso podnosi ciśnienie?

Zobacz również:

    Ile espresso można pić dziennie?

    Regularne picie espresso może zniwelować ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
    Regularne picie espresso może zniwelować ryzyko chorób neurodegeneracyjnychCanva ProINTERIA.PL

    Jak pić espresso? Dlaczego podaje się je z wodą?

    • oczyszczanie kubków smakowych - przed pierwszym łykiem kawy, woda neutralizuje smak w ustach, umożliwiając pełne docenienie intensywnego aromatu espresso;
    • nawadnianie organizmu - mimo że kawa nie jest główną przyczyną odwodnienia, kofeina ma działanie moczopędne. Picie wody wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu płynów w organizmie.
    W 2016 roku umieszczono ją w Piramidzie Zdrowego Żywienia z zaleceniem, by pić 3-5 filiżanek espresso dziennie.
    W 2016 roku umieszczono ją w Piramidzie Zdrowego Żywienia z zaleceniem, by pić 3-5 filiżanek espresso dziennie.123RF/PICSEL

    Jak przygotować idealne espresso?

    • ilość kawy: około 12 gramów drobno zmielonych ziaren kawy na jedną porcję (około 60 ml);
    • ciśnienie: około 9 barów (możliwe do uzyskania w ekspresie ciśnieniowym);
    • czas ekstrakcji: 25-35 sekund;
    • temperatura wody: 90 a 95 st. C - zbyt niska temperatura skutkuje kwaśnym smakiem, a zbyt wysoka może zwiększyć gorzki posmak naparu;
    • świeżość ziaren: najlepszy smak uzyskasz, gdy używasz świeżo palonej i zmielonej kawy.